Munatootja: elu on põrguks tehtud, tootmine läheb ilmselt kinni (12)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur muna ja tavalise suurusega munad
Suur muna ja tavalise suurusega munad Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) on Eesti kauplustest eemaldanud ligikaudu 1,3 miljonit salmonellakahtlusega muna, mis pärinesid ühest Valgamaa farmist. Munatootja jaoks tähendab see sisuliselt ettevõtte lõppu. 

Võimalik saastumine puudutab Valgamaa ettevõtte OÜ Sanlind kahest farmist pärinevaid mune, mida turustatakse kõigis suuremates kauplustes Kodutalu, Kodukoha, Pisihää, Hiigelhää ja Hüva nimede all. 

Sanlindi juht ja omanik Andres Puksov oli juhtunust ilmselgelt šokeeritud. «Mida ma siin ikka kommenteerin. Ühe proovi peale on selline palagan korraldatud ja tootja elu põrguks tehtud. Ilmselt läheb kogu tootmine likvideerimisele,» tõdes mees. Ta leidis, et VTA on olnud ebaõiglane ja liiga kergekäeliselt munad müügivõrgust eemaldanud. «Meilt võeti ka uusi proove ja need on olnud puhtad.» 

3,1 miljoni eurose aastakäibega Sanlind toodab nädalas umbes miljon muna. Kuigi esmapilgul võib paista, et nädala toodangu mahakandmine ettevõtet veel jalust maha ei võta, on suurem probleem mainekahju ja märk, mis külge jääb: nimelt on kõik kliendid ja partnerid lepingud üles öelnud. «Toota võib mida iganes, aga kui sa ei müü, siis kaua ei tegutse,» rääkis ettevõtja. 

Puksovi sõnul on ta munatootmisega juba aastakümneid tegelenud ja probleeme pole olnud. «Nüüd aga võeti üks proov ja minust tehakse ma ei tea mis,» ütles ta. «Kust bakter sisse tuli, ma ei tea. Ilmselt linnud või inimesed tõid. Aga ma ei oska spekuleerida. Elame praegu päev korraga,» lõpetas ta vestluse.

Kolme minuti mune ei saa

Kuigi VTA kinnitas, et kõik ohtlikud munad kauplustevõrgust tänaseks eemaldatud, ei ole välistatud see, et «mürgimune» on müüdud varasematel päevadel. Kui palju neid olla võib, amet öelda ei oska. Teada on veel see, et munade parim enne kuupäev jääb vahemikku 15. oktoober kuni 26. oktoober. Ühtegi mürgistusjuhtumit VTA sõnul praeguseks veel registreeritud ei ole. 

Munad on märgistatud tootekoodidega 3EE16710 ja 2EE31531. Tootekood on leitav munakoorelt. Juhul kui tarbija on ostnud nimetatud mune, siis tuleks neid enne söömist korralikult kuumtöödelda. Salmonella bakter hävib kuumutamisel 70 kraadi juures. Muna tuleb keeta vähemalt 10 minutit, suuri ja hiidmune kauem. Praadimisel tuleb muna korralikult küpsetada mõlemalt poolelt.

VTA on kõnealusest farmidest peatanud munade väljaveo ning kaubandusvõrgust on võimalikud saastunud munad kõrvaldatud.

Ristsaastumise vältimiseks tuleb:

• Pesta käed sooja vee ja seebiga vähemalt 20-30 sekundi jooksul enne ja pärast

a) toidu valmistamist,

b) tualetis käimist,

• Toiduvalmistamise käigus kasutada eelistatult paberist ühekordset kuivatus- ja puhastuspaberit.

• Pesta kõik toiduvalmistamise vahendid (nõud, lõikelauad, noad jm) pärast seda, kui need on munadega kokku puutunud,

• Vältida valmistoidu asetamist nendele nõudele, kus enne seda on hoitud mune.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles