Erakliinikute ja haigekassa rahatülil on ootamatu tulemus (4)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst.
Arst. Foto: PantherMedia / Scanpix
  • Haigekassa lepingu saanud arst võib vastuvõtu avada alles novembris.
  • Aasta lõpus on suurem tõenäosus saada eriarstiaega.
  • Haigekassa ei saa uusi arste kohe alguses kontrollida.

Mitu tuntud tohtrit haigekassa lepingust ilma jätnud ja palju pahameelt põhjustanud riigihankest võib ootamatult tulu tõusta patsientidele, sest paari kuu jooksul pääseb pisut hõlpsamalt eriarsti jutule.

Kuna haigekassa ei suutnud õigel ajal sõlmida riigihankel võitnud erakliinikutega lepinguid, tuleb neil maksta suurhaiglatele lisavastuvõttude eest.

«Mõne lepingu sõlmimine lükkub edasi järgmisse nädalasse, sest näiteks arsti polegi Eestis, aga tavaliselt laekuvad vastused kümne päeva jooksul,» rääkis haigekassa juhatuse liige Maive Parv.

Haigekassa saatis 46 miljoni suurusel riigihankel võitnud erakliinikutele lepingud välja 28. septembril ehk viimasel minutil, kolmapäeva keskpäevaks oli 62 lepingust sõlmitud saanud allkirja 38. «Isegi hästi,» tunnistas Parv.

Aga allkiri lepingul ei tähenda, et kohe järgmisel päeval peaks erakliinik hakkama patsiente vastu võtma. Selleks on neil lepingu järgi aega 30 päeva. Seni haigekassaga koostööd teinud kliinikutega Parve sõnul ilmselt probleeme ei teki, küll aga võivad uued tulijad hakata patsiente vastu võtma alles novembris.

Suurhaiglad teevad lisavastuvõtte

Seetõttu on haigekassa otsustanud suurendada oktoobris-novembris Tartu Ülikooli kliinikumi lepingut polikliiniku vastuvõtte kardioloogias, günekoloogias ja silmaarsti erialal. Vastavad läbirääkimised kliinikumiga on pooleli.

Tallinnas on juba sõlmitud Põhja-Eesti regionaalhaigla, Ida- Ja Lääne-Tallinna keskhaiglaga kokkulepe, et oktoobris-novembris suurendatakse seal polikliiniku vastuvõtte ortopeedia, üldkirurgia ja uroloogia erialal.

Uute arstide osa vastuvõtte lükkub edasi

Kui haigekassaga lepingu saanud uued eraarstid ei suuda kohe oma vastuvõttu avada, siis saavad nad oktoobris toimuma pidanud arstivisiidid lükata edasi novembrisse, detsembrisse ehk võtta aasta viimastel kuudel plaanitust rohkem patsiente vastu.

Järjekord ostetakse välja

Ka on haigekassa lubanud kinni maksta kõigi nende patsientide visiidid, kes 30. septembri seisuga ootasid tasuta vastuvõtte erakliinikutes, mis jäid oktoobrist alates haigekassa lepingust ilma. Ehk juba arsti vastuvõtule registreerinud inimesed ei pea hakkama uut visiidiaega otsima.

N-ö järjekorra väljaostmist on haigekassa ajaliselt piiranud, polikliiniku vastuvõtu puhul kehtib see kuue kuu jooksul, päeva- ja haiglaravi korral kuni aasta.

Keerukamate juhtumite korral on võimalik, et haigekassa tasub raviarve ka hiljem. Parve sõnul on juba praegu teada, et seda on vaja teha näo- ja lõualuukirurgia erialal. Erand tehakse ka rasedatele, kes saavad kuni sünnituseni oma senise naistearsti juures käia.

Lisakulu haigekassale

Haigekassa partnerlusosakonna juhataja Marko Tähnas möönab, et lisavastuvõttude ostmine nõuab haigekassalt lisaraha. Kui suurest summast on juttu, ei soovinud ta öelda.

«Me oleme selle kuluga arvestanud ja see on meil eelarves arvestatud,» lisas ta. Samas on ta veendunud, et ilmselt kõik uued eraarstid ei pruugigi selle aasta sees endale patsiente leida ehk osa nende vastuvõttudeks eraldatud raha jääb kasutama.

Uusi tulijaid kohe kontrollida ei saa

Kuigi lepingust ilma jäänud tuntud erakliinikud leiavad, et mitmed hanke võitnud firma puhul on tegu riiulifirmadega, kel pole ei tööruume ega arste, tunnistab Maive Parv, et praegu pole haigekassal alust neid  kontrollida.

Haigekassa 46-miljonisel riigihankel võitjana väljunud uued erakliinikud ei peagi kohe hakkama patsiente vastu võtma, leping annab neile kuu hingetõmbeaega.

«Kui leping on allkirjastatud, siis on meil alus minna kohapeale kontrollima,» rääkis Parv. Nii näiteks allkirjastas Tallinnas silmaarsti vastuvõtud enda kätte saanud Sillamäe Tervisekeskus haigekassaga lepingu 3. oktoobril ning haigekassa saab nende tööd kontrollima minna alles 3. novembril.

Kui vastuvõttu õigel ajal ei avata, siis saab haigekassa  sõlmitud lepingu üles öelda. «Me ei näe vajadust anda neile lisaaega, seda enam, et hange oli tormiline,» kinnitas Parv.

Lepingu ülesütlemise korral korraldatakse uus riigihange ja Parve sõnul ei tohiks tekkida probleemi uue teenuseosutaja leidmiseks.

Viimati sõlmis haigekassa erakliinikutega lepinguid 2014. aastal. Kahe ettevõttega (OÜ Dermatoonkoloogia kliinik OÜ, Eesti Ortoosikeskus OÜ) otsustas haigekassa selle lõpetada.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles