Pea pool miljonit inimest andis riigile tasuta laenu (2)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TALLINN, EESTI 28NOV17. Maksu- ja Tolliamet. Maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi.
TALLINN, EESTI 28NOV17. Maksu- ja Tolliamet. Maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi. Foto: Tairo Lutter

Maksu- ja tolliameti seniste andmete alusel on maksuvaba tulu osaliselt kasutamata jätnud 458 000 inimest, kes sisuliselt andsid riigile kokku 89,1 miljoni eurot laenu. See on raha, mida nad ise alles kevadel, kui maksuamet hakkab raha tagastama, kasutada saavad.

Ameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi sõnul on maksuvaba tulu kasutamata jätmine seotud eelkõige sellega, et inimesed on maksuvaba tulu arvestamisel olnud konservatiivsed ja lasknud tööandjal pigem vähem maksuvaba tulu arvesse võtta, et see veebruaris korraga kätte saada.

Samal ajal on maksuameti andmetel Eestis 57 000 inimest, kes naudivad iga kuu suuremat maksuvabastust, kui nende sissetulek lubaks. Selliseid inimesi võib järgmisel kevadel oodata ebameeldiv üllatus, kui nad peavad hakkama riigile tagasi maksma. Praeguse seisuga tuleks neil tasuda 8,7 miljonit eurot.

Sellise olukorra põhjus on asjaolu, et inimesed peavad alates sellest aastast jälgima igakuise sissetuleku suurust ja vastavalt sellele maksuvaba tulu sättima. Maksuvaba tulu tõus 500 euroni selle aasta 1. jaanuarist tähendab, et igaüks peab palka ja muid sissetulekuid aasta jooksul hoolikalt jälgima, tulumaksuvaba osa suuruse välja arvutama ning tööandjale sellest teada andma. Kuna süsteem on keeruline, leidub palju neid, kes pole seda teinud. Nemad saavad tänu maksuvabastusele praegu kätte rohkem raha, kui tulu lubaks.

On ka selliseid inimesi, kes on maksuvaba tulu kasutanud maksimaalselt nii, nagu seadus võimaldab. Maksuameti kaheksa kuu andmete alusel on selliseid inimesi 47 protsenti tulu saanud inimestest.

Liivamäe sõnul võetakse riigile võlgu olevate inimestega ühendust. Seda, kas tulumaksu tuleks järgmisel aastal juurde maksta, näeb igaüks ka e-maksuametis/e-tollis. Oluline on meeles pidada, et sealne info on arvutatud ainult maksu- ja tolliametile seni teadaolevate andmete põhjal.

Tulumaksu astmed 

2018. aastast jaguneb saadava maksuvabastuse suurus kolme peamisesse gruppi. Kui aastane tulu on kuni 14 400 eurot ehk 1200 eurot kuus, siis on võimalik kasutada maksimaalset maksuvabastust, mis on 6000 eurot aastas ehk 500 eurot kuus.

Kui kuine sissetulek on vahemikus 1200–2100 eurot (aastane tulu 14 400 – 25 200 eurot), hakkab maksuvaba tulu suurus 500 eurost vähenema ja mida lähemal see on 2100 eurole, seda väiksem on maksuvaba tulu.

Üle 2100 euro (aastas üle 25 200 euro) teenides on kogu tulu tulumaksuga maksustatav ja maksuvaba tulu on 0 eurot.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles