Kinnisvarafirma: välismaalastest naabrid võivad olla tõsine oht! (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidlused välismaalastest naabritega võivad ootamatult keeruliseks ja tülikaks kujuneda.
Vaidlused välismaalastest naabritega võivad ootamatult keeruliseks ja tülikaks kujuneda. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Elari Udam ütles, et kui soetada endale korter elamusse, kus enamus naabritest on kodanikud väljast poolt Euroopa Liitu, võib halbadel aegadel sattuda tõstistesse probleemidesse.

Pindi rõhutas kohe alguses, et tegemist pole vaenu õhutamisega, vaid Eestis kehtiva õiguskorraga – nimelt paljude Euroopa Liidu väliste riikide kodanike vastu saab võlgade korral kohtusse minna vaid varaomanike koduriikides.

Seetõttu tasub Udami sõnul eelkõige väiksemates kortermajades elamispinna soetamisel uurida, ega valdav enamus korteriomanikke pole Venemaa, Ukraina või teiste Euroopa Liidu väliste riikide kodanikud, kus kohtusüsteemide toimimine on eurooplaste jaoks sageli arusaamatu ja hirmutav, rääkimata asjaajamise keerukusest ja kulukusest.

Udam selgitas, et kui soetada endale elamispind magalarajooni 100 korteriga elamusse, siis 4-5 ukrainlase või valgevenelase naabrus on suhtarvuliselt marginaalne. «Kui aga ostate endale elamispinna 8 korteriga elamusse, kus enamus korteritest kuuluvad Euroopa Liidu õigusruumist välja jäävate riikide kodanikele, võite jääda halbadel aegadel tõsiste probleemide küüsi,» hoiatas ta.

Põhjus on selles, et kui naabrid arveid ei maksa, siis tuleb need maksta nende eest või terves majas lülitatakse küte ja vesi kinni, sest ka Eesti kohtu kaudu võlgade tasumist nõuda ei saa. «Ainus, mida saab tavaliselt korterite kaupa jaotada, on elekter, aga ka seda mitte alati ning ilma veeta on elamispind niikuinii kasutuskõlbmatu,» selgitas Udam.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles