SÕBRANNAGA NEW YORGIS: iPhone'i austajate piinad ehk kuidas me Androidi katsetasime

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõbrannaga New Yorgis
Sõbrannaga New Yorgis Foto: Erakogu

Kaks pikaajalist iPhone'i kasutajat said reisile minnes Samsungilt katsetada uhiuue Galaxy Note 9. Kokkuvõtlikult võib öelda, et see oli üks suur viga.

Oleme mõlemad pigem põikpäised inimesed. Kui oleme leidnud midagi, mis meile meeldib (olgu selleks söögikoht, trenn või tehnika), oleme üsna (brändi)lojaalsed kliendid. Samsung andis meile reisile tulles katsetada Eestis äsja turule jõudnud Galaxy Note 9, et saaksime toota võimalikult hea kvaliteediga pilte ja videosid lugude juurde. Nõnda asusime oma seiklusele vastu suure telefoniperega: iPhone SE, iPhone 7 ja kaks Samsung Galaxy Note 9.

Alustuseks peab ütlema, et meil mõlemal on ajaloos olnud kõikvõimalikke telefone: Samsunge, LG, Sony, Nokia jne. Seega pole me kumbki üks neist iPhone'i peal kasvanud tarbijatest, kes sinisilmselt brändi kummardab. Küll aga ühel või teisel põhjusel on mõlemal meil viimased paar telefoni just sellest margist olnud. Ja meile siiralt sobib ja meeldib see. Või vähemalt siiani oli see nii.

Niisiis, Galaxy Note 9. Suur, väga suur. Raske naisterahval käsitleda ühe käega ning see tekitab esiti palju probleeme pilte tehes. Meestel pole ilmselt sellega probleemi, aga kui oled harjunud ühe käega telefoni kasutama, siis on meil suuri raskusi sellega, et ulatuda ekraani teises otsas asuva ikoonini. Ühesõnaga - esmamulje vaid kinnitab meie seniseid seisukohti. Aga mida aega edasi, seda rohkem taipame, et meie enda telefonidega on tehtud terve reisi jooksul vaid mõned pildid.

Kaamera

Kuna meil mõlemal on telefoni juures ülimalt oluline kaamera ja selle kvaliteet, on Samsung meie puhul nõrka kohta tabanud. Päevaste piltide puhul pole kahtlustki, et Note 9 pildid on parema kvaliteediga, kuid õhtuseid eelistame veel mõnda aega teha iPhone'idega. Suudame ühel Samsungitest ära kaotada võimaluse muuta kaamerapildi heledust ning nõnda jätkuvad öised pildid vaid ühe telefoniga. Ühel õhtul, kui naudime Manhattani vaadet teiselpool Brooklyni silda, palub üks seltskond meil neist pilti teha ning ulatavad iPhone'i. Ei osanud tol ajal tähelepanu pöörata, mis versiooniga oli tegu, kuid neist pilti tehes näeme, et meie Galaxyga tehtud piltidel jäi öine tuledemeri pildile oluliselt kvaliteetsemalt.

Kuna meie kasutasime enda Samsunge reisi vältel kõigi piltide ja videode tegemisel (ka siinse rubriigi lugude juures), ei oleks osanud tegelikult paremat valikut tahtagi. Pildid on valdavalt suurepärase kvaliteediga ning kui oleks kodus rohkem aega erinevaid seadeid ja võimalusi avastada, oleks tulemus ilmselt veelgi parem. Küll aga pole kindel - ehk uusimat iPhone'i mudelit katsetades oleks tulemus sama hea.

Muud eripärad

Kuna reisil olles puudub meil harjumuspärane inimõigus ehk 4G igas geograafilises punktis, siis sõltume oluliselt wifi-levialadest. New Yorgis on parimateks wifipunktideks metroopeatused, kuid tihti juhtub, et jõuad seal enne rongi saabumist olla vaid minuti. Ilmselt mängib olulist rolli asjaolu, et meie mõlema isiklikud telefonid on juba mõne aastakese vanad, kuid kiiret ühendust otsides vahetame telefonid automaatselt Note 9 peale. On tegu telefoni enda kiiruse või eripäraga, aga ühendamine on välk-kiire.

Mis Samsungi kasutades aeg-ajalt minu närve sõi, oli kuvatõmmise tegemine. Seda eriti juhul, kus tegemist on mõne rakendusega, millel on ka alalehed paremal ja vasakul. Oli olukordi, kus käega üle ekraani libistades lõpetasin kuvatõmmise asemel ülejärgmisel lehel ning otsustasin lõpuks sama lehe hoopis iPhone'iga lahti võtta.

Aku kestvus oli üks suur argument, mis reisile tulles meid Galaxy puhul rõõmustas. Paberite järgi peaks olema Note 9 aku oluliselt parema kestvusega kui meie väikesed armsad telefonid. Tõesti, valdaval enamusel päevadest ei jõudnud aku veel suremismärke anda, kuid oli ka neid kordi, mil pidin metrooga koju sõites enda telefoni uudistamist aku nimel piirama. Tuleb vist tõdeda, et võib teha mistahes vägeva aku - lõpuks taandub kõik selle kasutajale ja kasutamisele. Ei saa vaielda, et meie enda telefonidest kestab Note 9 aku oluliselt paremini, kuid tõele au andes on meie telefonid ka mõnevõrra eakamad.

Kumb siis?

Lause «ma ei taha, et mulle Android jälle meeldima hakkaks ja enda telefonis kahtlema hakkaksin» käib mitu korda meie jutuajamisest reisi jooksul läbi, kui tehtud pilte ja videosid sirvime. Mina olen tõesti Note 9-ga juba harjunud, kuid Liisbet on igapäevasteks asjaajamisteks kasutanud pigem iPhone'i. «Võib olla, kui see Note oleks kriipsu võrra väiksem ning käsitlemine selle võrra mugavam,» arutleb ta. Teeme korduvalt nalja, et siiani väga korraliku suurusega iPhone 7 tundub pärast Note 9 kasutamist käes nagu mängutelefon. Küll aga pole see nali üldse halvaga, sest näiteks Liisbeti puhul on see suurus muutnud Note'iga kirjutamise nii palju keerulisemaks, et ta on jäänud reisi vältel pikemate tekstite kirjutamisel enda telefoni juurde.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et ei kujuta seda reisi materjali sellisena ette, kui meil poleks neid Samsunge kaasas olnud. Meie hirm, et Androidiga harjumine saab olema piin, ei olnud tagasi vaadates kuidagi põhjendatud. Ainus suur erinevus, mida me pikaaegsete iPhone'i kasutajatena märkasime, oli selle telefoni suurus. Seda ka ilmselt sel põhjusel, et meil pole endal taskus kõige uuemad iPhone'i mudelid ning kaasa antud telefon meie jaoks pisut liiga suuremõõduliseks jäi. Minu puhul võib lausa öelda, et selle proovimine võis ehk olla suur viga ning järgmine kord telefoni vahetades tuleb mul enda otsinguhaaret taas laiendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles