Miks ahistavad ja laimavad Eesti riigiasutused veebilehitsejat Edge? (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigihangete Registri veebileht
Riigihangete Registri veebileht Foto: Kuvatõmmis

Paljud Eesti riigiasutused keelduvad siiamaani Microsofti peamise veebilehitseja Edge kasutajaid oma veebilehele laskmast ning esitavad kasutajaile ka lausa valeinformatsiooni. Miks küll?

Kõige värskem näide asjatust tõrjumisest ja valest sündis eile, mil avati uuenenud riigihangete registri veebikeskkond. Edge’i kasutajaid ootab juba avalehel ees silmatorkav hoiatusteade, mille kohaselt ei toetavat see see brauser ID-kaarti ja seetõttu tuleks kasutada ajast ja arust Internet Explorerit (IE).

Tegelik seis on aga selline, et Edge toetab ID-kaarti juba 3. aprillist, mil Eesti võttis kasutusele eID tarkvara versiooni 18.3. Sellest kuupäevast alates peaks Microsoft Edge abil õnnestuma ID-kaardiga nii teenustesse sisselogimine kui allkirjastamine. Seega ei peaks veebilehtedel, kus on vajalik näiteks ainult kasutajate autentimine, lõpetama kasutajate suunamise teistesse brauseritesse.

Seda kinnitas Postimehele ka Riigi Infosüsteemi Ameti pressiesindaja Kati Tamm: «Tugi on olemas alates ID-tarkvara versioonist 18.3, mis avalikustati 3. aprillil 2018.»

Registrit haldav rahandusministeerium tunnistas viga ja lubas parandust. «Tänud teavitamast. Andsin info edasi ja sellega tegeletakse,» rääkis ministeeriumi pressiesindaja Karel Hanni.

Riigihangete registrist veelgi karmimalt käituvad kasutajatega aga riiklikud veebikeskkonnad Riigi Teataja ning maksu- ja tolliamet, kes suunavadki Edge’i kasutajaid otsejoones IEsse. Põhjus pole seejuures mitte brauseris, vaid vananenud riigikeskkondades.

«Kahjuks Edge ei toeta neid tehnoloogiaid, mida Riigi Teataja kasutab. Uue tehnoloogia  kasutuselevõtmine aga vajab olemasolevate komponentide väljavahetamist. Oleme alustanud Riigi Teataja kasutajasõbralikkuse suurendamise projekti, mille käigus muuhulgas uuendame komponente juurdepääsu laiendamiseks. Järgmise aasta alguses valmib prototüüp, mis arutatakse kasutajatega läbi ning seejärel kavandatakse arendustööd,» lubas uuendusi justiitsministeeriumi Riigi Teataja talituse juhataja Jüri Heinla.

Sama seis on maksu- ja tolliametiga. «Kuna MTA veeb on arendatud enne Edge brauseri väljatulekut, siis seni meie veebi selle veebilehitsejaga kasutada ei saa. Kuna Edge brauserile on aga alternatiivid Internet Exploreri ja teiste veebilehitsejate näol olemas, siis Edge brauseril võimekuse arendame välja järgmise aasta jooksul teiste välisveebi puudutavate arendustega paralleelselt,» lubas ameti pressiesindaja Rainer Laurits.

Microsoft Edge on kasutusel juba 2015. aasta 30. märtsist. Samas on selle kasutajaid vaid 3 protsendi ringis kõigist veebilehitsejatest.

Toimiv portaal, kuidas ID-kaart Edge'iga koostöös hästi toimib, on näiteks Swedbanki veebikeskkond.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles