Kindlustus: üha rohkem autojuhte eelistab lamellrehve

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lamellrehvid.
Lamellrehvid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

PZU Kindlustusseltsi korraldatud küsitluse põhjal eelistab enamik eestlasi endiselt naastrehve, mis tunduvad inimestele turvalisema valikuna. Samas näitavad küsitlustulemused aastate lõikes autojuhtide kasvavat poolehoidu lamellrehvide suhtes nende madalama sõidumüra ja väiksema ökoloogilise jalajälje tõttu.

Kui veel 2016. aastal eelistas 77 protsenti PZU küsitlusele vastanutest naastrehve ning 2017. aastal 69 protsenti, siis tänavu eelistab naastrehve juba kõigest 64 protsenti vastanutest. Vastajate sõnul räägib lamellrehvide kasuks nende väiksem ökoloogiline jalajälg ning väiksem müratase.

Nimelt lõhuvad lamellrehvid võrreldes naastrehvidega vähem teekatet, tekitavad vähem pori ja tolmu ega tõsta märgatavalt ka salongi kostuvat mürataset. Üks küsitlusele vastanutest ei pea naastrehvi lihtsalt mõistlikuks olukorras, kus suurem osa hooajast sõidetakse ikkagi puhtal asfaldil, teatas PZU Kindlustusselts.

Samas paljude vastanute hinnangul sobivad naastrehvid lamellrehvidest meie talvetingimustesse paremini, sest need on kindlamad heitlikes ilmastiku- ja teeoludes ning seda nii linnas kui ka maapiirkondades, kus naastrehvid tagavad parema haakuvuse just jäistes teeoludes.

PZU sõidukikahjude grupi juhi Jaanus Tanne sõnul on ekslik arvata, et naastrehvid on tingimata kõigis teeoludes turvalisem valik. «Näiteks linnatingimustes on lamellrehvid kindlasti parem valik, sest nende pidurdusteekond on kuival asfaldil lühem võrreldes naastrehvidega. Maapiirkonnas ja jäistes oludes võib jällegi lamellrehvidel pidurdusteekond venida halvimal juhul pea poole pikemaks võrreldes naastrehvidega,» selgitas Tanne.

Tanne sõnul tuleks omale rehvid valida just eeskätt lähtuvalt sellest, kus nendega enamasti sõidetakse – maanteedel või linnatänavatel.

Kuid nagu kirjutas üks küsitlusel osalenutest: kui sõita ei oska, siis ei hoia ka ükski nael sind teel. Veel meenutati kommentaarides, et sõita tuleks alati ohutunne kuklas ning vältida otstarbetuid hulljulgusi. Jaanus Tanne tuletab autojuhtidele meelde, et enne rehvivahetust tasuks kontrollida, kas mitu hooaega tagasi ostetud talverehvid – olgu naast- või lamellrehvid –  liigselt kulunud pole.

Kokku osales PZU Facebooki lehel korraldatud auhinnamängus 3159 inimest. Lamellrehve eelistas 1131 inimest ning naastrehvide poolt hääletas 2028 vastajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles