Sotsiaalpanganduse portaal on vahendanud miljoni euro eest laene

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees

Eestis tegutsev sotsiaalpanganduse portaal isePankur on inimeste vahel väljastatud üle ühe miljoni euro väärtuses laene.

isePankur on Eesti turul tegutsetud 2009. aastast, mille jooksul on üle kaheksa tuhande era- ja juriidilise isiku vahel väljastatud laene enam kui miljoni euro väärtuses.

Viimase poole aasta jooksul väljastatud laenude keskmine pikkus on 20 kuud ning intressimäär 24 protsenti aastas. Eraisikud saavad taotleda kuni 3000 ning ettevõtted kuni 10 000 euro suurust tagatiseta laenu.

Era- ja juriidilistest isikutest laenuandjatele on keskkonna kasutamine tasuta ning investeerimist saab alustada kasvõi viie euroga.

2010. aasta teisest poolest, mil keskkonnas viidi sisse pankadele sarnased krediidiriski hindamise protsessid, on investorite keskmine annualiseeritud tootlus 20,19 protsenti aastas, olles seega ligi kaks korda kõrgem aktsiaturgude keskmisest ajaloolisest tootlusest.

isePankuris on kasutajatel omavahel võimalik laenata või investeerida laenudesse. Tehingud toimuvad kasutajate endi vahel, lõigates välja finantsasutused.

isePankur ei paku laene ega kogu investeeringuid ja deposiite, vaid võimaldab turuosalistele internetis tehinguid sooritada.

Hetkel on isePankur ette valmistamas keskkonna uut versiooni eesmärgiga muuta teenuse kasutamist lihtsamaks ning samas pakkuda uusi tooteid.

Lisaks on tehtud mitmeid ettevalmistusi üle-Euroopalise turu avamiseks, mille tulemusel on loodud valmisolek 17 Euroopa turule sisenemiseks. Peatselt avatakse isePankuri toel esimene sarnane keskkond Aafrikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles