Ära hoia toidukilet köögikapis, selle koht on mujal

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukile on hea vahend toidu säilitamiseks.
Toidukile on hea vahend toidu säilitamiseks. Foto: Charlotte Lake / PantherMedia / Charlotte Lake

Toidukile on väga hea vahend toidu säilitamiseks, kuid selle kasutamine võib olla päris närvesööv, sest kile kleepub iseenda külge.

Toidukile kleepuvus on üks põhjus, miks see on nii armastatud kui ka vihatud, vahendab today.com. Kilega on hea säilitamiseks ära pakendada toidujäägid, kuid selle lahti rullimine võib võtta aega, sest kile kleepub iseenda külge. Selleks, et seda aga vältida, tuleks hoida toidukilerulli külmkapis.

Kuidas see toimib? Suurem osa toidukilesid on valmistatud polüetüleenist, kõige levinum plast, mida leidub nii toidukilekottides kui isegi kuulivestides. Toidukiles olevad polümeerid asetsevad üksteisele väga ligidal ja on loomupäraselt kleepuvad, lisaks lisavad ka tootjad kilele liimi, et muuta see veelgi kleepuvamaks. Ajakirja The Kitchn andmetel aitab madalam temperatuur vähendada toidukile kleepuvust molekulaarsetel põhjustel.

«Kahe plastiosa kleepumine võib tuleneda sellest, et pinnal asetsevad molekulid loovad omavahel nõrga keemilise sideme,» sõnas Union College astronoomia ja füüsika professor Chad Orzel. «Madalam temperatuur takistab seda protsessi veidi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles