Tänasest saab digiallkirja anda uut moodi (4)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smart-ID teenused on tehniliste tõrgete tõttu häiritud.
Smart-ID teenused on tehniliste tõrgete tõttu häiritud. Foto: Kuvatõmmis
  • Eestlaste loodud Smart-ID sai üle Euroopa kehtiva digiallkirja tunnustuse

Kõik Euroopa riigid peavad alates tänasest vastu võtma Eestis arendatud Smart-ID autentimisäpiga allkirjastatud dokumente.

Aluse selleks annab Saksamaa turvasertifitseerija TÜViT otsus tunnustada Smart-IDd kõrgeima usaldustasemega elektroonilise allkirjastamise sertifikaadiga. See annab loodavate rakenduste abil võimaluse luua Smart-IDga digiallkirju, mis on tunnustatud kõigis Euroopa Liidu riikides võrdväärselt omakäelise allkirjaga. Eesti kontekstis tähendab see seda, et tehtud allkiri on samaväärne allkirjadega, mida antakse Mobiil-ID ja ID-kaardiga.

Teenust arendava ettevõtte SK ID Solutions lisateenuste ärijuht Liisa Lukin ütles Postimehele, et kontroll oli põhjalik ja üle käidi isegi protsessid, kuidas tarkvara toodetakse ja iga samm, kuidas seda levitatakse.

«Saksa täpsusega, väga karmid ja konkreetsed,» iseloomustas Lukin TÜViTi tegevust teenuse kontrollimisel. TÜViT on ka asutus, kes esitas meie Smart-ID Euroopa kvalifitseeritud allkirjaandmise lahenduste nimekirja.

Smart-IDga antud allkiri on seega tänasest kogu Euroopat katva jõuga ja Lukini sõnul peavad seda aktsepteerima kõik riigiasutused üle kogu Euroopa.

Mis puutub aga riigi e-teenustesse sisenemise võimekust, siis selles osas midagi ei muutunud ja on riigiasutuste enda teha, kas nad lubavad inimestel Smart-IDga näiteks eesti.ee või e-maksuameti süsteemidesse siseneda. Peamine vastuargument on seni olnud teenuse kõrge hind – kuna Smart-ID on lõppkasutajatele tasuta, siis peavad kõik teenustasud SK-le kinni maksma riigiasutused. Ehk siis: riigiasutuste jaoks on tegemist näiteks kaks korda kallima teenusega kui mobiil-ID.

Küll aga lubavad Smart-ID abil enda teenustesse siseneda näiteks kõik Eesti pangad, Selver ja mobiilioperaatoritest Telia (kes on ühtlasi SK ID Solutionsi üks omanikest).

Reaalselt saab täna dokumente Smart-IDga allkirjastada portaalis digidoc.ee. Liisa Lukini sõnul on riigi infosüsteemide amet asunud analüüsima ka võimalust lisada Smart-ID link arvutites olevatesse digiallkirjastamise rakendustesse Digidoc.

Kõik alates tänasest (8.11.2018) registreerunud kasutajad saavad automaatselt QSCD tasemele vastava Smart-ID. Varem registreerunud kasutajad, kes soovivad Smart IDga anda QESi tasemele vastavat digiallkirja, peavad uuendama oma Smart-ID rakendust ning uuesti registreerima Smart-ID konto, mida on mugav teha Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles