Lugeja küsib: miks ei saa veini ja kange alkoholi pudeleid taarana tagastada? (3)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kange alkoholi ja veinipudelid lõpetavad kahjuks väga tihti segaolmejäätmete prügikastis, sest inimesed pole harjunud neid pakendikonteineritesse viima.
Kange alkoholi ja veinipudelid lõpetavad kahjuks väga tihti segaolmejäätmete prügikastis, sest inimesed pole harjunud neid pakendikonteineritesse viima. Foto: Arvo Meeks / LEPM

«Miks ei võeta taarana tagasi veinipudeleid ning kange alkoholi pudeleid?» küsis lugeja.

Vastab Eesti Pandipakendi büroo-ja kommunikatsioonijuht Kerttu-Liina Urke:

«Lisaks pandipakenditele võetakse vastu ja suunatakse Eestis taaskasutusse ka kõik kange alkoholi sh alkoholiga veini pudelid, kui tagastada need pakendikonteineritesse. Konteinerkogumisega tegelevad Eestis aga teised taaskasutusorganisatsioonid ja mitte Eesti Pandipakend. Näiteks saavad korteriühistud oma prügimajja pakendikonteineri tellida ja osas piirkondades pakutakse eramajadele pakendikoti äraveo tasuta teenust. Kui eelkirjeldatute kasutamise võimalust siiski ei ole, siis endale lähima avaliku pakendikonteineri leiab tagastada soovija mugavalt portaalist www.kuhuviia.ee.

Kui me räägime sellest, miks kange alkoholi pudelid (sh alkoholiga veini pudelid vms) pandipakenditeks ei kvalifitseeru, siis siin peitub põhjus pakendiseaduses. See ütleb, et pandi all ei ole kange alkoholi pudelid, milleks liigitatakse kõiki alkohoolseid jooke, mis on alkoholisisaldusega üle kuue protsendi. Alkoholiga vein on üldiselt suurema alkoholisisaldusega kui 6 protsenti, mistõttu see tootena pandisüsteemi ei kuulu, ent alkoholivaba veini pudelitel näete alati ka pandimärki ehk selle saab taaskasutamiseks tuua kauplustele kuuluvatesse taaratagastuspunktidesse.

Lühidalt: Eestis on tagatisraha süsteem kehtestatud õlle, vähese etanooli sisaldusega alkohoolse joogi, siidri ja karastusjoogi klaasist, plastist ja metallist pakendile. Kusjuures vähese etanoolisisaldusega alkohoolne jook on alkohoolne jook etanoolisisaldusega kuni 6 (kaasa arvatud) mahuprotsenti (näiteks long drink, alkoholikokteilid jne).

Ent selleks, et äsja kirjeldatu ainult õigustusena ei kõlaks, miks ühte või teist joogipakendit pandisüsteemi kaudu taaskasutusse suunata ei saa, siis tegelikult oleme keskkonnaministeeriumi tasandil arutlenud selle üle, et pakendite tagatisraha süsteemi võiks võimaluse korral laiendada. Selle tulemusel tekiks näiteks viidatud veinide või muu kange alkoholi tootjatel ja maaletoojatel võimalus vabatahtlikkuse alusel pandisüsteemiga liituda.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles