Graafik: keskmise palga eest saab järjest vähem alkoholi osta (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX
  • Puskari ja salaviina hind langes pärast Läti alkoralli algust.
  • Eesti rahva alkoholi pruukimine kasvas 0,1 liitrit.
  • 2017 joodi ühe täiskasvanu kohta Eestis 10,3 liitrit puhast alkoholi.

Kuigi palgad kasvavad Eestis kiiresti, siis alkoholi jaksavad Eesti inimesed osta vähem kui seni, sest järsk aktsiisitõus kergitas märgatavalt napsu hinda.

Eestis neli aastat kestnud alkoholi tarbimise langustrend peatus 2017. aastal, kuna kiiresti kasvasid eestimaalaste ostud Lätist, kus alkohoolsete jookide jaehind on oluliselt odavam kui Eestis, selgub värskest konjunktuuriinstituudi koostatud Eesti alkoholituru ülevaatest.

Eesti täiskasvanud pruukisid 2017. aastal inimese kohta 10,3 liitrit alkoholi ja võrreldes tunamulluse aastaga on seda 0,1 liitrit enam.

 

2017. aastal suurendati õlle ja lahjade kääritatud jookide aktsiisimäära teiste jookidega võrreldes oluliselt rohkem. Nii õlle kui lahjade kääritatud jookide aktsiisi tõsteti kaks korda ja kokku suurenes õlleaktsiis aastaga 87% ning lahjade kääritatud jookide aktsiis 60%, samas kui teiste alkohoolsete jookide aktsiisimäärad suurenesid 10%. See viis esmakordselt olukorrani, kus lahja alkoholi (õlle ja siidri) jaehinnad kasvasid kiiremini kui kangel alkoholil.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles