Erametsakeskus: hinnarekordini jõudnud küttepuud jäävad kalliks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küttepuud.
Küttepuud. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Uute hinnarekorditeni jõudnud küttepuiduturul pole lähiajal oodata suurt hinnalangust, ilmneb Erametsakeskuse 2018. aasta kolmanda kvartali puiduturu ülevaatest.

Aastaga on küttepuude hind seejuures kasvanud 31,1 protsenti ja viimase 21 kuuga ehk möödunud aasta algusest 55,5 protsenti.

Küttepuiduturul on jätkunud mõõdukas, kuid pidev hinnakasv juba 2017. aasta algusest peale. Veebruaris ületas hind 30 euro piiri, mais 31 euro piiri ja jõudis kolmandaks kvartaliks tasemele 31,71 eurot tihumeetri kohta. Tegu on taas uue hinnarekordiga.

Riigimetsast müüdav küttepuit on viimase kolme kuuga 0,6 protsenti kallinenud. Aastataguse ajaga võrreldes on hind kasvanud 5,1 protsenti. 

Kuid RMK poolt koju toodav eratarbijale mõeldud küttepuidu hind viimase kolme kuuga kallinenud ei ole. Samuti ei ole riigimetsast raidmete varumise hind eratarbijale kallinenud ja on 6,50 eurot kuupmeetri kohta.

Samal ajal on Soomes küttepuidu hind kvartaliga 1,2 protsenti odavnenud, kuid aastataguse ajaga võrreldes on hind 3,6 protsenti kasvanud. Sama trend on ka keskmise energiapuidu hinnaga, mis kvartaliga odavnes 2,4 protsenti ja aastataguse ajaga võrreldes kasvas 5,1 protsenti.  

Puiduturu ülevaatest ilmneb samas, et sektoris tegutsevatele ettevõtetele on lisakoormust andnud tööjõupuudus, kasvav palgasurve ning kõrge kütusehind.

«Majandusel läheb jätkuvalt hästi ja puiduhinnad on head. Paljude sortide lõikes on hinnad jõudnud kas oma rekordtaseme lähedale või ongi läbi aegade kõrgemad. See on  viinud selleni, et ettevõtete kasumid on vähenenud isegi siis, kui on suudetud väljamüüdava toodangu hinda tõsta,» seisab ülevaates.

Seejuures prognoositakse hinnalangust esimesena paberipuidule. Samas kui majanduses suuri vapustusi ei tule ja tormid jätavad meie metsad puutumata, võiks ülevaate koostajate hinnangul eeldada, et palkide ja küttepuidu osas suurt hinnalangust ei tule.

Metsandusekspertide sõnul on praegu metsaomaniku jaoks ka viimase kümnendi parim turusituatsioon, mida oleks arukas ära kasutada.

«Kokkuvõtlikult võib ütelda, et valitseb müüjate turg, kus ostjatele on võimalik esitada suuremaid nõudmisi ka raiekvaliteedi osas, rääkimata hinnast,» võetakse ülevaates praegune olukord puiduturul kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles