Iru prügipõletuselt võivad kaduda toetused, toasooja hind tõuseb (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiigelšaht, kuhu Iru jäätmepõletusjaamas kallatakse aastas kuni 250 000 tonni segaolmejäätmeid, et toota koos nii soojust kui ka elektrit.
Hiigelšaht, kuhu Iru jäätmepõletusjaamas kallatakse aastas kuni 250 000 tonni segaolmejäätmeid, et toota koos nii soojust kui ka elektrit. Foto: Andres Haabu

Uus taastuvenergia direktiiv lisab tumedaid pilvi Eesti kehvapoolsele jäätmete sorteerimisele: kui jäätmete prügimägedele ja põletamisele viimine jätkub praeguses taktis, siis kaob õigus maksta Eesti Energia Iru elektrijaamale koostootmistoetust. See toob kaasa toasooja hinna tõusu.

«Direktiivi muudatused näevad ette, et kui liikmesriik ei suuda tagada jäätmete sorteerimist jäätmete raamdirektiiviga ette nähtud määral, siis tuleb neil lõpetada ka toetuste maksmine jäätmete põletamise eest,» selgitas Euroopas jäätmekäitluspoliitikat lobistava huvigrupi Zero Waste Europe'i koordinaator Janek Vähk Äripäevale.

Eestis on prügi sorteerimise ja ringlusse võtmine pigem kehvapoolne – enamus prügist lõpetab prügimäel või Iru elektrijaamas. Viimasel ajal on selliste, Euroopa seaduste järgi kõige kehvemate lahenduste osakaal isegi kasvanud.

Loe edasi Äripäevast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles