Eesti tarkvarafirma käivitas näotuvastusega raamatulaenutuse

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Simmer Helmese raamatukogus
Oliver Simmer Helmese raamatukogus Foto: Helmes

Eesti tarkvarafirma Helmes sai valmis tehnilise lahenduse raamatukogudele, mis tuvastab laenutaja ja soovitud raamatu automaatselt.

Helmese masinõppe spetsialisti Oliver Stimmeri sõnul toimib lahendus nii, et inimene vaatab koos raamatuga kaamerasse ning süsteem paneb ise laenutuse inimese kontole kirja.

«Kui selline lahendus ühendada riikliku ID-kaardi piltide andmebaasiga, siis on tehniliselt täiesti võimalik viia ka avalikud raamatukogud üle näotuvastusel põhinevale laenutusele. Laenutuskaardi saaks kirjutada ajalukku ja otseses mõttes inimestele raamatuid näo järgi jagama hakata,» ütles Stimmer ja lisas, et Eestis juba testitakse Mobiil-ID väljastamisel riiklikul andmebaasil põhinevat näotuvastust.

Helmeses on raamatute laenutamine seotud ka iga töötaja arenguprofiiliga ning on näha, millega keegi end täiendab.  Helmese töötajad saavad varsti ka kontorisse sisse näotuvastusega.

Kuidas näotuvastust juba praegu Eestis ja maailmas kasutatakse:

  • Esimesena Eestis katsetab Elisa oma esindustes tehisintellektil põhinevat näovõrdlust, mis tulevikus identifitseerib kiirelt kaamera ees seisva isiku ning lihtsustab oluliselt Mobiil-ID väljastamise protsessi.
  • LHV on käivitanud võimaluse avada pangakonto veebikaamera abil.
  • USAs on Amazon avanud poe, mille IT-süsteem tunneb ära nii ostja kui riiulilt võetud kauba ning võtab lahkudes pangakontolt raha automaatselt maha.
  • FBI andmebaasis on üle poole USA elanike fotod (näiteks juhiloa pilt), mida kasutatakse tagaotsitavate leidmiseks ja kuritegude lahendamiseks. Ka Hiinas ja Saksamaal kasutatakse näotuvastust edukalt kurjategijate tabamiseks.
  • Automaatne passikontroll Berliini ja mitmes teises lennujaamas võimaldab kiiremini inimesi läbi lasta.
  • Macaus avati pangaautomaadid, mis identifitseerivad kasutaja näotuvastusega.
  • Tokyo 2020 olümpiamängudel hakatakse sportlasi näo järgi tuvastama.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles