Korteriomanik tõsteti tuttavate poolt oma seaduslikust kodust välja (17)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel ajal, kui korteriomanik poes käis, vahetasid tuttavad nii ukse kui ka lukud ära.
Sel ajal, kui korteriomanik poes käis, vahetasid tuttavad nii ukse kui ka lukud ära. Foto: Caro / Andreas Muhs / Caro / Andreas Muhs

Eesti Õigusbüroo poole pöördus septembris inimene, kes maikuus enda kodust sõprade poolt välja tõsteti. Kuigi korter on tema nimel ning sissetungijatel korteriga mingisugust seost ei ole, ei aidanud ka politsei olukorda lahendada.

Tänaseks viis kuud koduta olnud inimest abistab Eesti Õigusbüroo jurist, kes kohtu kaudu taotleb korteriomandi väljanõudmist võõrast ebaseaduslikust valdusest.

Korteri omanikule tulid külla tema kunagised tuttavad mees ja naine, kes omaniku külalislahkust kuritarvitades keeldusid korterist lahkumast ning 1. mail hõivas paarike omavoliliselt kogu korteri, vahetades omaniku poeskäigu ajal ära ukse koos ukseukuga. Nii ongi korter tänaseni ebaseaduslikus valduses ning korteri omanik on juba viis kuud ööbinud pargipinkidel, tuttavate juures ning ka erinevates trepikodades.

Eesti Õigusbüroo kogenud juristi Merike Roosilehte paneb imestama asjaolu, et politsei taolises olukorras inimesi ei aita. «Kujutage nüüd ette, et teil on külalised ja lähete kodu lähedal asuvasse toidupoodi. Tagasi tulles aga ei lase tuttavad teid enam koju, mõne aja pärast on vahetatud ka ukselukk ning ongi kõik - jäätegi tänavale. Täpselt nii meie kliendiga juhtus ning on tõesti kummaline, et politsei taolises olukorras inimesi abistada ei suuda ning tuleb oodata kohtuotsust, mis teadupärast võtab aega,» sõnas Roosileht.

Roosileht lisab, et kõige tipuks on korteris resideeruvad inimesed ühe toa ka välja juba üürinud, ehk siis teenivad võõras korteris tõenäoliselt renditulu. «Oleme politsei abi korduvalt palunud, kuid politsei seisukoht oli pehmelt öeldes jahmatav - nende arvates peaks korteris ruumi jaguma ka omanikule. Tegelik olukord on aga see, et kahetoalise korteri ühes toas elab omaniku välja tõstnud paarike ning teises toas elab nende poolt rentnikuks võetud noormees. Loomulikult on kõik täna korteris viibijad omaniku tahte vastaselt ning ilma ühegi lepinguta,» lisas Roosileht.

Jurist on koos kliendiga käinud ka tema seadusliku kodu ukse taga, kuid omavoliliselt korteri üle võtnud inimesed ei ole ust avanud.

Omandiga seotud vaidlused on Eesti Õigusbüroos küll tavalised, kuid taoline olukord on ka meie staažikate juristide jaoks üsna ebatavaline.

Juristi nõuanne!

Kuigi sellistes olukordades uurimisasutus kriminaalmenetlust ei algata ning politsei käed jäävad lühikeseks, tasuks inimestel siiski kõigepealt esitada vastav avaldus politseisse, sest nii on võimalik tuvastada valduse rikkumise fakti. Kohtus on väga oluline tõendada, et keegi on omaniku valdust rikkunud.

Seejärel tuleb koheselt pöörduda kohtu poole, et korter ebaseaduslikust valdusest välja nõuda. See protseduur võib aega võtta vähemalt kolm kuud, kuid kiiremat lahendust ei ole.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles