Keeleinspektsioon: taksojuhtide eesti keele oskuse nõue tuleb taastada

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksod.
Taksod. Foto: Urmas Luik

Keeleinspektsioon on seisukohal, et eesti keele oskuse nõue taksoveo lubade väljastamisel tuleks taastada, kuna keeleoskuse  järelkontroll taksojuhtidel pole efektiivne ja sõidujagajate puhul täiesti võimatu.

«Keeleinspektsioon on seisukohal, et kuna keeleseadus siiski nõuab taksojuhtidelt eesti keele oskust, peaks kohalik omavalitsus seda nõuet ka tegevuslubade väljastamisel arvestama. Tagantjärele kontroll on ebaefektiivne,» teatas inspektsioon Postimehele.

Pärast ühistranspordiseadusest vastava nõude kustutamist tekkinud olukord, kus taksojuhtide tegevusloa taotlemisel eesti keele oskust ei nõuta, teeb inspektsiooni hinnangul järelevalve taksojuhtide keelenõuete üle raskeks.

Konkreetsemalt Narva taksoturu olukorda ei pea seal mitu korda kontrollinud inspektsioon heaks ja see vajaks korrastamist – mitmed taksofirmad ja ka FIEd on väitnud, et tegelikult nad taksot ei sõidagi või teevad juhusõite.

Mis puutub aga Taxifysse, siis leiab inspektsioon, et selle juhtide kohta on inspektoritel väga raske üldse mingisuguseid andmeid saada.

Sotsiaaldemokraadi Urve Palo ja reformierakonna liikme Deniss Boroditši ettepanekul kustutati möödunud aastal ühistranspordiseadusest nõue, mis nägi ette taksojuhtide teenindajakaardi taotlemisel eesti keele B1-taseme oskust. Ida-Virumaal on vastava keeletasemega vaid kaks protsenti taksojuhtidest ning nõude rakendumisel tekkinuks poliitikute väitel oht, et töö kaotanuks ligi 500 inimest.

Keeleinspektsioon kontrollis 2016. aastal viie Narva taksoettevõtte – Narva Takso, Ida Takso, Goldtakso, Ton Märts, Sõprade Takso – 145 taksojuhi eesti keele oskust, lisaks neile kontrolliti 66 FIE keeleoskust.

Kontrollituist vaid üheksal oli olemas keeletunnistus, ühel küll nõutavast madalam.

Keelenõuetele mittevastavatele juhtidele tehti ettekirjutus sooritada keeleseaduse alusel nõutav B1-taseme eksam. Seni on neli taksojuhti sooritanud B1-taseme eksami ja viis A2-taseme eksami, neljal taksojuhil on A2-taseme eksam ebaõnnestunud.

Pärast inspektsiooni ettekirjutusi koostati SA Innove rahastamisel ja Narva Linna Arenduse ja Ökonoomika Ameti eestvedamisel taksojuhtidele sõnastik, mis on ka linnavalitsuse kodulehel kättesaadav. Sama projekti raames õppis 60 taksojuhti tasuta eesti keelt. Inspektsioon on asunud tegema koolitusel osalenud juhtide keeleoskuse järelkontrolli.

Integratsiooni Sihtasutus korraldas kahele grupile eesti keele kursuseid: 70 inimest alustasid oktoobris 2017 ja 70 veebruaris 2018. INSA kontaktisiku andmetel oli registreerumine tasuta kursustele siiski üpris passiivne, selle koolituse läbis 65 taksojuhti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles