Lugeja küsib: kas nüüd ei peagi enam kõik töötajad tervisekontrollis käima?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisekontroll.
Tervisekontroll. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

«Kas ma saan õigesti aru, et seoses töötervishoiu ja -ohutuse seaduse muudatuste jõustumisega järgmisel aastal, ei tule enam kõiki töötajaid tervisekontrolli saata? Tervisekontrolli tuleb saata ainult need töötajad, kelle kohta tööandja riskianalüüsis nii otsustab. Näiteks ei pea tervisekontrolli saatma kõiki ehitusfirmas töötavaid töötajaid?» küsis lugeja.

Vastab Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula:

«Põhimõtteliselt olete õigesti aru saanud – tervisekontrolli tuleb saata töötajad, kelle tervist võib töökeskkonna riskide hindamise tulemusel mõjutada töökeskkonna ohutegur või töö laad, näiteks müra, ohtlikud kemikaalid, raskuste käsitsi teisaldamine, töö pidevas sundasendis (nii istuvas kui seisvas), töötamine kuvariga üle poole tööajast.

Kuigi seaduse muutmisega muudetakse mõningal määral ka tervisekontrolli korraldamise korda, siis põhimõtted jäävad samaks. Tööandja korraldab töökeskkonna riskianalüüsi, mille käigus tuvastab kõik töös ja töökeskkonnas esinevad ohutegurid ja hindab võimalikke riske töötajate tervisele ja ohutusele. Riskianalüüsi tulemustest peab selguma, milliste töötajate tervist võib töökeskkonna ohutegur või töö laad mõjutada.

Ehitusel töötamine jääb ka uuest aastast tööks, kus töötajatele tuleb tervisekontroll korraldada. Ehitajad puutuvad üldjuhul kokku müraga, vibratsiooniga (näiteks käsitööriistade kasutamisel), ohtlike kemikaalidega (näiteks värvid, lahustid), töötavad sundasendis, teisaldavad käsitsi raskusi jne Lisaks võib ehitusel olla oht kõrgusest kukkumiseks ning töötaja tervisliku seisundi kontrollimine on ka seetõttu oluline.

Ehitajatele tervisekontrolli korraldamisel võiks arvestada, et teatud juhtudel nt kokkupuutel asbestiga tuleb tervisekontroll korraldada enne ohuteguriga kokkupuudet. Kuigi üldjuhul tuleb tervisekontroll korraldada nelja kuu jooksul tööle asumisest, siis ehitusettevõtetele, kes tegelevad vanemate hoonete remontimise või renoveerimisega, soovitame korraldada ehitajatele tervisekontroll enne tööle asumist või vahetult pärast tööle asumist. Sellisel juhul on lihtsam tagada, et tervisekontrolli mitteläbinud töötajat ei saadeta ehitusplatsile, kus on asbestiga kokkupuute oht.»                                 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles