Mida teha liiklusmärgile otsasõidu korral? (1)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusmärgid.
Liiklusmärgid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Külma ilmaga libedaks muutunud teedel sagenevad sõidukite otsasõidud liiklusmärkidele, teepiiretele ja tänavapostidele. Selliseid liikluskindlustuse juhtumeid on aastas paar tuhat ning tekkinud kahju üle miljoni euro.

Eesti Liikluskindlustuse Fondi juhatuse liikme Lauri Potsepa sõnul näitab praktika, et autojuhid tihti ei tea, mida teha liiklusmärgile otsasõidu korral. «Vale käitumine võib autojuhile kaasa tuua hulga probleeme ja maha sõidetud liiklusmärgi tõttu võib juhtuda uusi õnnetusi,» ütles Potsepp.

«Liiklusmärgi parandamise kulu hüvitab õnnetuse põhjustaja eest tema liikluskindlustuse kindlustusandja. Kui aga juht lahkub sündmuskohalt ja ta hiljem tuvastatakse pealtnägijate või kaamera abil, siis kindlustusselts küsib kahju põhjustajalt väljamakstud hüvitise tagasi,» selgitas Potsepp.

Viis soovitust, mida teha pärast liiklusmärgile või teepiirdele otsasõitu:

  1. Peatu ja lülita sisse ohutuled.
  2. Hinda olukorda ja ohte ning väldi edasist kahju. Näiteks pane autost väljudes helkurvest  selga ja ohukolmnurk teele. Kontrolli, kas on vigastatuid.
  3. Helista häirekeskuse telefonil 112, kirjelda toimunut ja käitu saadud juhiste järgi.
  4. Tee kõik, et liiklus oleks sündmuskohal ohutu. Näiteks on liiklejatele ohtlik, kui liiklusmärk on keset teed pikali.
  5. Teavita juhtunust oma liikluskindlustuse kindlustusandjat.

Aastas on ligi 400 juhtumit, kus liiklusmärgile, teepiirdele või tänavapostile otsasõidu põhjustaja jääb tuvastamata. Selliste juhtumite kahju hüvitab teeomanikele Eesti Liikluskindlustuse Fond (LKF).

Kui liiklusmärgi parandamise kulu hüvitab liikluskindlustuse kindlustusandja, siis õnnetuses viga saanud sõiduki kahju kaetakse vabatahtliku sõidukikindlustuse ehk kaskoga.

Salva Kindlustuse sõidukikindlustuse osakonnajuhi Tõnis Tohveri  sõnul on sõidukikahju sujuvaks hüvitamiseks vaja autojuhil tagada ohutus peale õnnetust, teavitada häirekeskust ja kindlustusseltsi. «Sündmuskohalt lahkumine ja  häirekeskust teavitamata  jätmine võib muuta kindlustusandjale juhtumi asjaolude selgitamise üsna keeruliseks. See võib olla aluseks kahjuhüvitise vähendamiseks või lausa keeldumiseks,» märkis Tohver.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles