Ei leia häid talvesaapaid? Anname nõu!

Tamrex OÜ
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tamrex

Keegi ei suuda olla spetsialist igal alal – kuid mõned rusikareeglid tasub siiski meelde jätta, et olla teadlikum klient ja targem küsija, kui vestled poes klienditeenindajaga jalanõude teemal.

Talvesaapad on oluline investeering ning meie muutlikes ilmaoludes hädavajalik kõigile, kes palju õues .

Kuidas keha töötab ja miks jalad külmetavad?

Inimorganismile tuleb läheneda kui tervikule. Kui keha hakkab jahtuma, suundub veri elutähtsate organite ümber, püüdes seal sobivat temperatuuri säilitada. Kätes ja jalgades vereringe seetõttu aeglustub ja tekib külmatunne. Keha teab, et ilma jäsemeteta on võimalik elada, ilma südame ja kopsudeta aga mitte. Külmetavad jalad ja käed on esimene märguanne, et kaitseprotsess on alanud, kuigi sa ise kehas külmatunnet veel ei taju.

Seega pidevalt külmetavate jalgadega kimpus inimesed peaksid muuhulgas tähelepanelikult rõivastumise tehnikad üle vaatama. Põhjus võib olla valesti valitud riietuses või kehvades saabastes.

Ehtne nahk endiselt parim

Tänini peetakse nahka väga heaks talvesaabaste materjaliks, sest selle looduslik omaduste komplekt sobib täitma neid ülesandeid, mida talvesaabastelt ootame. Kvaliteetsest täisnahast pealsetega saapad on pehmed, painduvad, vetthülgavad, hingavad ja vastupidavad.

Sõnapaar „ehtne nahk“ ei näita alati suurepärast kvaliteeti ja võib tähendada nii odavat, juhuslikult valitud, kehvemate omadustega C-kategooria kaetud alusnahka kui ka hoolikalt valitud A+ kategooria täispidnahka. Naha kvaliteedi määrab see, milliselt kehaosalt nahk võetakse ning kas kasutatakse vigastatud või ebaühtlase kvaliteediga nahatükke. Nii nagu inimestegi nahk ei ole veatu, saavad ka loomad elu jooksul mitmeid vigastusi ja kriimustusi, mis hiljem nahakvaliteeti oluliselt mõjutavad. A-kategooria nahk on pärit looma seljaosalt, kus see on kõige siledam, ühtlasem, tugevam ning kindlasti ei kuulu kõrgeimasse klassi armiline või muul moel vigastatud nahk.

Oluline on ka teada, et looma seljast võetud nahk fileeritakse kaheks või kehvemal juhul kolmeks ning eelistama peaks pealmisest nahakihist ehk täisnahast valmistatud saapaid. Alusnahast on tehtud soodsamad saapad. Alusnahk kaetakse näiteks polüuretaaniga (PU), et anda vetthülgav omadus. Õige pea kemikaalikiht nahal praguneb, jalad saavad märjaks ja saabas käriseb katkisest kohast kiiresti edasi.
 

Foto: Tamrex

Cofra Muspell talvesaapad

Thinsulate® vooder hoiab sooja sees

Otsi Thinsulate® märgisega talvesaapaid! See tähendab, et saapad on vooderdatud õhukese ent väga heade isolatsiooniomadustega Thinsulate® voodriga. Voodri paksus võib olla erinev B200, B400, B600 jne – mida suurem number, seda paksem on voodrikiht ja saapad hoiavad paremini sooja.

Väga soojadel saabastel on Thinsulate® kaetud sooja karva või lisa fliisvoodri kihiga. Tasub teada, et iga fliismaterjal ei ole veel Thinsulate®, odaval fliisil ja ehtsal Thinsulate®’il on väga suur vahe. Kui saabastel on kasutatud Thinsulate®, on see alati vastavalt ka märgistatud.

Libisemiskindel PU/nitriiltald

Libisemiskindlate talvesaabaste välistald on valmistatud materjalidest, mis miinuskraadide toimel ei kaota oma pehmust ega haardeomadusi. Ainult PU välistald muutub külmaga libedaks ja kulub kiiresti läbi. Parem valik on TPU (termopolüuretaan), see kannatab paremini külmakraade ega kaota oma omadusi. Parim valik on nitriilkummi sisaldavate välistaldadega talvesaapad, mille omadused tagavad parima libisemis- ja haardekindluse. Lisaks tõrjub materjal hästi külma (nt Cold Defender PU/nitriiltald) ja omab paremat vastupidavust erinevatele kemikaalidele.

Mugavus, kergus, hea painduvus

Väga oluline on saabaste hea istuvus jalas. See saavutatakse liistu valiku (laiem liist on enamasti mugavam), aga ka saapa konstrueerimisel jalga järgiva kuju andmisega. Samuti mängib olulist rolli toestav ja hästi soojapidav sisetald. Sisetalla võib asendada koguni sooja vilttallaga või anatoomilise Cold Barrier sisetallaga. Mugavad saapad on kerged ja paindlikud.
 

Foto: Tamrex

Kaitse

Turvaelementidega talvesaapad on tänaseks oma kerguse poolest võrdsustunud vabaaja saabastega, mitmes osas lausa kaugele mööda läinud. Oma jalgade kaitsmine vabal ajal on samamoodi mõistlik nagu töölgi. Turvaelemendid nagu tekstiilist torkekindel tald ja komposiidist turvanina on kerged ja paindlikud ega lisa saabastele raskust ja jäikust, küll aga väga head kaitset.

Väiksed lisamugavused

Rullikutega öösid teevad paelte sidumise ja liikumise jala peal mugavamaks. Lisatugevdused nina- ja kannaosas pikendavad tavaliselt saabaste eluiga, teibitud õmblused annavad paremad vetthülgavad omadused, sest esimesena hakkab vesi sisse tulema just õmbluste vahelt. Aluminiseeritud vildiga tekstiilsisu ei lase külma saapasse, vaid peegeldab selle tagasi.

Mõistlik hind

Headel talvesaabastel võiks olla mõistlik hind. Arusaadavalt ei saa kõige eespool loetletu tagamine olla odav, kuid liiga kallis ka mitte. Üle 80 aasta pikkuse kogemusega Itaalia jalanõude tootja Cofra on saanud hakkama pealtnäha võimatuga, pakkudes väga heade omadustega talvesaapaid, mis kestavad hästi tööl ja veelgi kauem tavakasutuses.
 

Proovi Cofra Muspell talvesaapaid lähimas TAMREXi kaupluses või soeta need e-poes aadressil www.tamrex.ee
 

Copy
Tagasi üles