Fotograaf annab nõu: kas nutitelefon võib reisil profikaamerat asendada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelfoniga tehtud pilt.
Nutitelfoniga tehtud pilt. Foto: Kaupo Kalda

Fotograaf Kaupo Kalda jagab nõu, kas nutitelefon sobib reisikaameraks.

Olles ise linnaruumi fotograaf ja digidisainer, hindan fotodel väga esteetikat ja kvaliteeti. See oli aastal 2004, kui sain oma esimese kaameraga telefoni, mille pildikvaliteet oli nii niru, et portreepildil oli inimene napilt äratuntav. Mäletan, et ma olin päris nördinud. Viimasel ajal on aga nutitelefonide kaamerates tehtud uskumatut innovatsiooni ja üha enam esineb olukordi, kus see suudab pildi kätte saada olukordades, kus isegi peegelkaamera hätta jääks. Sellest sõltuvalt on paljud mu käest küsinud, et kas tänapäeval tasub üldse reisides peegelkaamerat kaasas tarida?

Käisin hiljuti Reactive disaineritega Belgias loovusfestivalil Kikk, mis on äge, digi-, tehno- ja kunstifestival. Proovisin teha kõik pildid oma mobiiltelefoniga, milleks oli Samsung Note9. Fotodel on kohad, millest oma reisil mööda sattusime kõndima. Näiteks Namur, Brüssel ja killuke Luksemburgi. Mustvalge töötluse lasin peale mobiilse Lightroomiga lennukis koduteel. Väga mõnus.

Nutitelfoniga tehtud pilt.
Nutitelfoniga tehtud pilt. Foto: Kaupo Kalda

Et telefoniga reisidel pildistamise ülesanne asjaarmastajatele pisut lihtsamaks teha, tasub järgida mõningaid näpunäiteid, millega korralik reisipilt välja võluda. Internet on täis soovitusi, kuidas klišeelikke fotosid vältida. Ilmselt on üle maailma tehtud miljoneid samasuguseid fotosid Eiffeli tornist või New Yorgi Vabadussambast ning ka kõikvõimalikes reisikataloogides on täpselt samasugused ülesvõtted. Igavust aitab fantaasia rakendamine võttenurkade osas. Telefonist piisab hea pildi tegemiseks täiesti, kuidas pilti huvitavaks muuta, on aga juba igaühe enda leidlikkuse küsimus.

Samuti aitab hea reisipildi teha detailidele tähelepanu pööramine. Tavaliselt on eriti just telefoniga pildistatud reisifotod lainurkfotod maastikest või linnaruumist. Kahtlemata aitavad need üldist atmosfääri jäädvustada ning teinekord aitab vaate veelgi laiemaks tirida panoraamvõte, kuid suurepäraselt annavad reisil kogetut edasi ka detailid. Arhitektuur, kohalik mood, toit, värvid ja mustrid annavad lugematuid võimalusi teha häid reisifotosid.

Nutitelefoniga tehtud pilt.
Nutitelefoniga tehtud pilt. Foto: Kaupo Kalda

Tuleb meeles pidada, et iga foto on tegelikult lugu. Teame ju hästi, et üks pilt suudab öelda rohkem kui tuhat sõna ning seetõttu tasub alati endalt küsida – mis on selle foto lugu? Moodne tehnoloogia võimaldab teha korraga palju pilte ning proovipilte, sestap julgustan ka turistina palju katsetama, aga lugu määrab selle, kuidas pilt meelde jääb ja veel aastategi pärast elab.

Profi töökaameraks telefon päris ei sobi, aga see pole ka sama asi. Reisidel suudab telefon ära teha asjad, mida arvasin jäävat alati suurte kaamerate mängumaaks – teleobjektiivid, tausta udustamine ja hämaras pildistamise võimekus. Ja see kaamera on ju nii pisike! Ühelt poolt rallib tehniline areng, teiselt tarkvara, kolmandalt kasutusmugavus. Lisaks on telefon kõigil alati taskus. Alati.

Nutitelefoniga tehtud pilt.
Nutitelefoniga tehtud pilt. Foto: Kaupo Kalda

Kõigest sellest tulenevalt mina enam reisidele suurt kaamerat kaasa ei võta. Naudin seda mugavust, kiirust, automaatset algoritmilist töötlust või telefonis tuunimist ja muidugi jagamisvõimalusi. Mul on paari aasta taguseid suure kaamera reisipilte siiamaani osaliselt töötlemata kujul. Piinlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles