Airbnb ja maksuamet sõlmisid kokkuleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maksu- ja tolliamet (MTA) ning majutusteenuste vahendaja Airbnb allkirjastasid kolmapäeval kokkuleppe, mille alusel võimaldab viimane oma üürileandjatel edastada platvormi kaudu enda tulud vabatahtlikult ametile, misjärel lisatakse need inimeste iga-aastasele tuludeklaratsioonile.

Vabatahtliku tulu esitamise lahendus on Eesti üürileandjatele kättesaadav 14. detsembrist, teatas MTA. Täpsemalt võimaldab Airbnb üürileandajatel ühe nupuvajutusega ehk linnukese lisamisega kodulehel esitada tulu automaatselt MTA-le.

Ameti teatel muudab uus lahendus oma tulu esitamise Eesti üürileandjate jaoks lihtsaks ning aitab tagada, et maksutulu jõuaks Eesti riigieelarvesse.

MTA peadirektori asetäitja Rivo Reitmanni sõnul on ameti jaoks oluline pakkuda lihtsat ja mugavat maksukogumist ning, et teenused oleksid inimeste jaoks võimalikult vähe koormavad.

«Uue majanduse platvormid võimaldavad pakkuda teenuseid mugavalt ning ühtlasi kohe maksukohustused täita. Tänu koostööle Airbnb'ga suudame maksukohustuste täitmise nüüdseks veelgi lihtsamaks muuta ka oma kodu lühiajalistele üürileandjatele,» rääkis ta. 

Airbnb avalike poliitikate juht Patrick Robinson märkis, et üürileandjad tahavad ausalt maksta oma osa maksudest ning sõlmitud kokkulepe aitab neil seda ka teha. Seejuures tahab ettevõte tema sõnul olla Eesti riigile hea partner ning teha samas ka rohkem koostööd teiste riikide valitsustega.

«Eestis, mis on e-valitsuse eestvedaja ja jagamismajanduse tugev toetaja, muudame koostöös riigi ametiasutustega oma tulu esitamise üürileandja jaoks lihtsamaks. Samal ajal aitamee valitsusel osa saada kodujagamisest tulenevatest uutest tuluallikatest,» rääkis Robinson.

Eelmisel aastal jagas oma kodu 2600 eestlast, kes võtsid vastu 130 000 külalist. Tüüpiline Airbnb üürileandja Eestis teenis 1500 eurot, jagades oma kodu 24 ööl aastas.

Alates 2016. aastast peab füüsiline isik tuludeklaratsiooni esitades kinnitama üüri- või renditulu saamist või mittesaamist. Üüri- või renditasult peetakse tulumaks kinni brutopõhimõttel.

Loodetakse maksumoraali paranemisele

Rivo Reitmanni sõnul ei plaani maksu- ja tolliamet Airbnb kaudu oma elamispinda üürivatele inimestele tulu esitamist kohustuslikuks muuta, vaid loodab hoopis inimeste maksumoraali pidevale paranemisele.

«Täna me rääkime sellest vabatahtlikult,» ütles Reitmann BNS-ile lisades, et ameti poliitika põhinebki vabatahtlikul alusel ning seega ei räägi nad sellest kui sunnivahendist või -vormist.

Tema sõnul vaatab amet, kuidas inimesed käituvad ning rõhutab ja loob seejuures tingimusi, et nad tahaksid olla ausamad.

«Me liigume Eestis päris jõudsalt kogu maksuloogikas selles suunas. Kui me rääkime aga sellest hulgast inimestest, kes ei maksa, mitte ainult Airbnb kontekstis vaid üleüldse, siis selleks on teised vahendid ja need pole need teenused mille kaudu me neid sealt nii-öelda välja toome,» tõdes maksuameti peadirektori asetäitja.

Airbnb avab tänavu 14. detsembril omalt poolt üürileandjatele võimaluse anda ettevõtte kodulehel nõusolek edastada oma tuluga seotud andmed MTA-le. «Põhimõtteliselt on see linnukese lisamine, et olen nõus ja järgmine samm, kust infot nähakse on tuludeklaratsioon, mille MTA avab 15. veebruaril ja seejärel jääb üle see vaid kinnitada,» kirjeldas Reitmann protsessi.

Reitmann rõhutas seejuures veelkord, et maksuamet soovib vähendada igasuguse sunni kasutamist. «Püüame pigem tõesti rõhutada lihtsust ja mugavust, et inimesed tõesti ausamalt ka makse maksaksid,» rääkis ta.

Tema sõnul on Eesti ühiskonnas valitsev maksutahe üsna heal tasemel, kuid seda tuleb siiski hoida, rõhutada ja toetada, kuna MTA saab inimestelt jätkuvalt tagasisidet, et maksude maksmine on liialt keeruline.

Maksuamet teeb sarnast koostööd ka teiste ettevõtetega, näiteks Taxify, Uberi ja Estateguruga. Seejuures on maksuamet Reitmanni sõnul kindlalt avatud koostööks ka teiste ettevõtetega, mis jagamismajanduse teenuseid pakuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles