Kuidas jõulukuul arutust kulutamisest hoiduda

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulude ajal on kerge end ostlema unustada.
Jõulude ajal on kerge end ostlema unustada. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Nippe, kuidas jõulude ajal kulutustel silma peal hoida, jagab ettevõtlikkuseõpetaja Liisi Kirch.

Isegi kui muul ajal aastas suudad Sa olla tubli ja iga kuu midagi säästukontole kõrvale panna, kipub raskemaks minema aasta lõpus. Motivatsioon, mis jaanuaris sai uue hingamise eesmärkide paikaseadmisega, on juba ammu hääbumas ning lisaks jõulukingitused.. iga pood oma praeguste värviliste allahindlussiltidega on nii kutsuv! Ja kerge kohusetunne kõikide sugulaste ja heade sõprade ees utsitab Sind ainult takka - mine ja osta!

Siin on siiski mõned nipid, kuidas jõulukuul plussi jääda:

  1. Valmista jõulukingid ise! Isekootud sall on palju soojem, sest oled sinna sisse pannud lisaks lõngale ja kulutatud ajale ka häid mõtteid ja hingesoojust sõbrale, kellele salli kudusid. Lisaks originaalsus! Mitte kellelgi teisel ei saa olema täpselt samasugust salli! Kui ise ikka üldse ei oska – siis vaata Eesti väiketootjate poole, nende jaoks oleks jõulukink seegi, kui keegi nende toodangut kingikotti panemise eesmärgil ostab!
  2. Valmista jõulukingid köögis. Isetehtud piparkoogid on kindlasti tervislikumad, lisaks annab eespool mainitud hingesoojus ja armastus neile mõnusa vürtsise nüansi. Rääkimata sellest, et piparkoogitaigna testid ei ole andnud ühelegi kodumaisele poetaignale eriti kõrget hinnangut!
  3. Pea jõulukokkusaamisi kodus. Et vältida ülerahvastatud restorane, mis aina kõrgemaid hindu küsida oskavad, ja alati kiusatust tekitavalt jõulutuledes poodide kõrval asuvad, korralda jõulukokkusaamised omas kodus! Või tee ettepanek minna ise sõbrale külla tulla. Mitme peale kokku olete kõik võitnud rahaliselt, mõnikord ka ajaliselt, ja mõnikord ka maitseelamuste poolest - ikka see omas köögis juurdepandud armastuse essents! Lisaks leiad kindlasti motivatsiooni tuba koristada, kokkusaamine on vähem ametlik ja soojem, ning kui Sa salamisi sisemas veel köögis toimetamist hästi veedetud ajaks pead.. kasutegureid kui palju!
    Väike modifikatsioon ka juurde: kogunege kellegi juures kodus ja kokake samuti koos! Millal Sa viimati ise kodus sushit proovisid teha? Koos sõpradega võib see olla topeltlõbus!
  4. Kingi väikseid lubadusi. Mõnikord on palju kõrgema väärtusega lubadus vaadata sõbranna lapse järele, et nemad abikaasa / partneriga saaksid vahel haruharva kohtama minna. Või lubadus viia noorem õde, kellele Sa nagunii midagi tarka kinkida ei oskaks, jaanuari jooksul kinno - see nõuab küll teatud kulutust, kuid saad selle rahalise väljamineku siiski edasi lükata järgmisesse kuusse, et detsember säästukonto jaoks nii nutune ei oleks!
  5. Kas igaühele ongi kingitust vaja? Täiskasvanute ringis arutledes oleme mitme seltskonnaga jõudnud järelduseni, et üks suurem kingitus on etem kui hunnik pisikesi, millest osa on ostetud vaid linnukese kirjasaamise nimel. Kui igaüks saab vaid ühe kingi, on kõigil stressi vähem, ning kasutegur kingitud asjast / elamusest suurem. Kingituse eesmärk võiks olla ikkagi selle saajale rõõmu valmistada – mitte peavalu, kuhu need vidinad kõik küll panna.

Liisi Kirchi, kelle sulest on ilmunud ka raamat-töövihik „Minu Finantsplaneerija“.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles