Soomlaste saladus: ehtsad NOKIANi kummikud!

Tamrex OÜ
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tamrex

Märg sügis, lörtsine talv, niiske kevad ja vihmane suvi on õpetanud eestlastele seda, et veekindlad riided ja jalanõud peavad riidekapis alati kasutusvalmis olema. Enne kummikute ostu tasub end kurssi viia, kuidas eristada kummikulaadset toodet ehtsast looduslikust kummist valmistatud veekindlatest kvaliteetsaabastest.

Kuigi paljusid kummikulaadseid tooteid nimetatakse meie kaubandusvõrgus kummikuteks, ei sisalda enamik neist grammigi looduslikku kummi ega oma neid omadusi, mis päris kummist saabastel on juba materjalist tingituna olemas. Selles küsimuses tasub pöörduda kogenud tegijate poole.

Maailma üks pikema ajalooga kummikutootja NOKIAN on tänaseks üle 120 aasta põhjamaalastele veekindlaid jalavarje valmistanud ja pidevalt uute tehnoloogiate kasutusele võtmisega edasi arendanud. Nii pikaajaline kogemus tekitab NOKIANi kummikute kohale õigustatult teatava oreooli. Alljärgnevalt võtame taolise kujutelma osadeks ja vaatame, mida see tegelikult sisaldab.

NOKIANi kummikuid juba ligi kaks aastakümmet maale toonud TAMREXi kogemus näitab, et enamik Eestis müüdavatest «kummikutest» on tegelikult PU- või PVC-saapad, millel ei ole peale veekindluse ja sarnase kuju päris kummikutega midagi ühist. Looduslikust kummist valmistatud kummikud on oluliselt paremate omadustega ja tunduvalt pikema elueaga.

Foto: Tamrex



KUMMIKUD VS. KUMMIKULAADSED SAAPAD
 

NOKIANi KUMMIKUD

(hinnad al 70€)

PVC-SAAPAD

(hinnad 5€ - 25€)

Eelised:

  • Väga hea vastupidavus ja kulumiskindlus.
  • Väga hea külmataluvus (kuni –40°C), seejuures ei muutu kummikud jäigaks, rabedaks ega libedaks.
  • Pehmed ja elastsed – ei tee jalale haiget, kui kükitada.
  • Üle 200 patenteeritud kummisegu erinevatesse tingimustesse mõeldud kummikute valmistamiseks (külmakindlad, kuumakindlad, põllumajandusse, betoonitöödele jne).
  • Stabilisaator talla sees, hoiab jalga paigal, vähendab väändumisohtu.
  • Tugevdused nõudlikes kohtades: nina- ja kannaosas olevad tugevdused lisavad vastupidavust seal, kus esineb kõige enam hõõrdumist.
  • Funktsionaalsus: mõnel mudelil on NASA loodud Outlasti vooder, mis hoiab sooja, kuid ei lase üle kuumeneda.
  • Talvekummikutel lumelukk, eemaldatav vildist sisu, suuskadele kinnitamise võimalus jms.
  • Mugavus ja väga hea istuvus: NOKIANi enda välja töötatud ja arendatud liistud, mis arvestavad põhjamaa rahvaste füsioloogilisi eripärasid (näiteks liistu laius).
  • Kvaliteetne ja hoolikas soome käsitöö – NOKIANi kummikud valmivad käsitööna 20–40 osisest.
  • Libisemiskindel tallamuster.

 

Puudused:

  • Hind võrreldes odavate PVC-saabastega kõrgem

Eelised:

Odav hind ja vähe sisu.

Puudused

- Ei ole looduslik materjal, vaid plast, millest aja jooksul eralduvad plastfiksaatorid (eriti UV-kiirguse käes) ning mistõttu muutub saabas jäigaks ja rabedaks (võib painutamisel praguneda).

  • Kehv vastupidavus kulumisele.
  • Ei talu külma, muutuvad jäigemaks, rabedaks ja võivad praguneda.
  • Külmaga libedad – õhutemperatuuri langemine teeb materjali kõvaks ja saapad muutuvad libedaks.
  • Ühes tükis valatud saabas on igast küljest täpselt samast materjalist. Vastupidavus aga nõuab spetsiifilist lähenemist igale saapa osale. Näiteks tald tehakse paksemast ja teistsuguse koostisega materjalist, küljed omakorda õhemad jne. Kuna jalanõudele langeb üsna suur koormus keharaskuse ja rohke liikuvuse tõttu, nõuab hea saapa tegemine enam kui ühte materjalivalu.
  • Funktsionaalsus minimaalne.
  • Jalga hoiab paigal vaid materjal ise, puudub stabilisaator tallas.
  • Jalas jäigad ja takistavad liikumisvabadust (kükitamine jms).
  • Juhuslik liist.


Jutustades lugu päris kummikutest, tuleb alustada algusest – kautšukist. See on troopilise kautšukipuu piimjas mahl, mida immitseb puutüvest. Tegemist on naturaalse ja taastuva materjaliga, millega ei osatud Euroopas enne 19. sajandi keskpaika midagi peale hakata. Kuni Charles Goodyear katsetas kautšuki vulkaniseerimist. Meetodit, mis tegi selle tooraine kasutamise jalatsitööstuses võimalikuks.

NOKIANi kummikud valmivad käsitööna

NOKIANi kummikute suurimaks eripäraks on aastakümnete jooksul välja töötatud väga erilised ja vastupidavad kummisegud, mille täpne koostis on patenteeritud ja rangelt salastatud. Ka liistud on NOKIANi enda välja töötatud ja kuuluvad ettevõttele.

Foto: Tamrex

Eesti oma NOKIAN TAMREXis

Eestlased on NOKIANi kummikuid saanud kodumaalt TAMREXi poodidest osta juba ligi 20 aastat.

Eestlaste ja soomlaste pikaajalise koostöö tulemusena sündis Eesti oma NOKIA ehk eestlastele valminud erimudelid: talvekummik NOKIAN Tamrex Winter ja kevad/sügisene NOKIAN Tamrex Everyday.

Väga head NOKIANi kummikud saad TAMREXist. Loe on NOKIANi kohta lisainfot TAMREXi e-poes www.tamrex.ee või tule proovi neid kaupustes kohapeal.
 

Copy

Märksõnad

Tagasi üles