Lugeja küsib: kas jõuluajal peavad poemüüjad saama lisapuhkepause?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulude ajal täituvad kaubanduskeskused inimestega.
Jõulude ajal täituvad kaubanduskeskused inimestega. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Töötan klienditeenindajana suures kaubanduskeskuses. Pühade eelsel perioodil on märkimisväärselt suurenenud minu töökoormus, pidevalt tuleb müügisaali välja panna uut kaupa, kliente nõustada ning teenindada lisakassas, kuna kassajärjekorrad on pikad. Kas võin ka kiirel pühade eelsel perioodil kasutada tööandja poolt ennenähtud lisapuhkepause, isegi kui järjekorrad on pikad ja kliendid peavad ootama?» küsis lugeja.

Vastab Tööinspektsiooni töötervishoiu inspektor Aile Salundi:

«Töölepingu seaduse kohaselt peab tööandja korraldama töö selliselt, et töötajale oleks tagatud iga kuue tunni töötamise kohta vähemalt 30-minutiline vaheaeg puhkamiseks ja einestamiseks. Sealhulgas peab tööandja võimaldama suure füüsilise või vaimse töökoormuse, pikaajalises sundasendis töötamise või monotoonse töö puhul ka tööpäeva jooksul tööaja hulka arvatavad vaheajad.

Seadus ei sätesta, kui pikad peavad puhkepausid olema ja kui tihti tuleb puhkepause pidada, kuid töötajal peab olema võimalus sel ajal nii füüsilisest kui ka vaimsest tööst lühiajaliselt puhata ja taastuda. Hea praktika on, et tööandja võimaldab nii enne kui ka pärast lõunat töötajatele lisapuhkepausid, mille tegemine ei sõltu aastaajast, käimasolevatest kampaaniatest ega klientide hulgast. Klienditeenindajad peavad saama pidada tavapärase kestvusega ja sagedusega puhkepause, et säiliks nende hea tervis ning töövõime.

Klienditeenindajad, kes tööülesandeid enamasti püsti seistes täidavad peaksid tähelepanu pöörama, et kogu puhkepaus ei mööduks ainult toolil istudes. Püstijalu töötajatel võivad tekkida verevarustuse häired. Nii oleks taastumiseks parem hoopis lamav asend, kus saab jalad tõsta südamest kõrgemale, et parandada vereringet. Kassapidajad, kelle tööasend on valdavalt istuv ning töös esineb sundasendeid ja sundliigutusi, mis koormavad lihaseid, liigeseid ja luustikku, peaksid aga jälgima, et kogu puhkepausi ajal ei istuta puhkeruumis. Mõistlik on kasutada puhkeaega võimlemiseks ja võimalusel jalutamiseks, mille käigus paraneb verevarustus ja lõdvestuvad sundasendist pinges lihased. Nõuandeid puhkepauside ajal harjutuste tegemiseks leiab Tööelu portaalist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles