Petturid taas tänaval: kurtidele annetusi koguv seltskond kimbutab inimesi vanalinnas (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aastaid Eesti linnades heausksetelt «kurtide ja pimedate» nimel annetusi kogunud seltskond on taas tänavatele ilmunud.

Postimehe fotograafile Madis Siniveele jäi neljaliikmeline seltskond silma esmalt vanalinnas jõuluturu läheduses, kui üks neist talle lähenes ja allkirja nõudis. «Nad ei ütle midagi, vaid nõuavad lihtsalt kehakeeles oma blanketile allkirja.»

Blanketil on kirjas, et allkirju kogutakse kurtide toetuseks, sellele järgneb nimede ja allkirjade rodu. Pärast allkirja andmist nõuab küsija allkirja andjalt raha.

Vanalinnas ja Tammsaare pargis liikunud seltskond eristus ülejäänud massist vaid blankettide poolest. Sinivee sõnul andsid allkirja peamiselt vanemaealised. «Tundus, et peamiselt eesti keelt kõnelevad inimesed, turistid jäid küll vaatama, aga allkirja ei andnud,» sõnas fotograaf. Raha üleandmist ta aga ei näinud. «Olin neist üsna kaugel.»

Punt liikus üsna kiiresti, maksimaalselt veedeti ühes kohas kolm minutit. Mõnekümne minuti pärast märkasid nad Viru tänava lillemüüjate juures neid jälitavat Postimehe fotograafi ning jooksid laiali.

Eesti Kurtide Liit on varasematel aastatel kinnitanud, et nemad tänavatel raha ei kogu ja tegemist on pettusega.

Postimehele teadaolevalt on pettureid nähtud ka Ülemiste keskuses poodides inimesi tülitamas.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles