Laps ei kannata villatooteid? Lahendus on olemas!

Tamrex OÜ
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tamrex

Laste nahk on väga tundlik ning paljud pisemad keelduvad igasugusest villasest kampsunist, mütsist, sallist, sokkidest. See teeb emad nõutuks, sest villasel riidel on nii palju häid omadusi, eesotsas suutlikkus kaitsta lapsi külmal ja rõskel ajal.

Kindlasti emad ja isad rõõmustavad, kui kuulevad, et on olemas väga head mittetorkivad villatooted meestele, naistele ja lastele ning pole reegel, et villane rõivas on ebamugav.
 

EI TORGI

TORGIB

See, kas villatoode torgib või mitte, sõltub lõngast. Lõnga omadused tulenevad aga sellest, millise lamba seljast on vill pärit ehk kus ta elab ja mida ta sööb. Tundub naljakas, kuid on tõsiasi, et lammaste päritolu ongi villatoodete pehmuse juures kõige olulisem.

Need lambafarmid, mis tegutsevad maakera lõunapoolel ning kus loomad söövad terve aasta värsket muru ja liiguvad palju (nimetagem neid õnnelikeks lammasteks), annavad väga kvaliteetset toorainet. Nende lammaste villakiud on pikad, peenikesed ja krussis. Sellisest villast kedratud lõng on naha vastas pehme, sest kiud pöörduvad kokkupuutes nahaga kergesti tagasi ega osuta vastupanu.

Sellisest lõngast kootud riided on seljas väga pehmed ja mõnusad, ka kõige tundlikumad inimesed ei kurda torkimist.

Seevastu nende lammaste selga, kes osa aastast sisetingimustes veedavad ja kuivatatud või kunstlikku toitu söövad (kasvõi osaliselt), kasvab jämedamate, tugevamate ja vähem krussis kiududega vill.

Sellisest lõngast valmistatud riie torgib ja pole naha vastas nii meeldivalt pehme, sest kiud ei pöördu nahaga kokkupuutes tagasi. Kahjuks on enamik meie kaubanduses müüdavad meriino ning muud lastele ja täiskasvanutele mõeldud villatooted sellisest kootud, sest see on soodsam ning seda on rohkem ja lähemalt saada.

Niisiis on üldiselt levinud ka arusaam, et mõnedele inimestele villased riided ei sobi, teadmata, et küsimus seisneb tegelikult muus.

Tuhandik millimeetrit on 1 mikron. Peenikesed kiud jäävad vahemikku 17-23 mikronit. Sellisest lõngast valmistatud toode ei tekita nahal mingit ebamugavustunnet. Alates 28 mikronist tekib torkiv ja ebameeldiv tunne, mida paljud ei kannata.

Niisiis tasub villatoodete müüjatelt paluda infot villa saamisloo kohta. Rusikareegel näitab, et väga heade ja kvaliteetsete kaupade müüjad teavad oma toodete toorainete päritolu üsna üksikasjalikult.

Pehme vill + õhk ꓿ soojus

Lisaks riide pehmusele on tähtis ka soojapidavus. Enam krussis kiududesse mahub rohkem õhku ning olles parim isolatsioonimaterjal meie keha ümber, on hea, kui villane toode mahutab palju õhku. Väga soojad villapesud ja kampsunid on valmistatud patenteeritud villafroteest ehk meriinovillasest kangast ning kootud aasalise poolega kangas, mis mahutab palju kehasoojust (Ullfrotte Original).

Foto: Tamrex

Praktiline

Lisaks on villal palju muid häid omadusi. See on antibakteriaalne, mistõttu sage pesemine pole vajalik ja mõjub pigem halvasti. Ka juhul, kui olete higistanud, piisab kui riputate oma villase kampsuni hästiõhutatud kohta ja lasete sel tuulduda. Kui pesta, siis harva ja 60°C juures lanoliini sisaldava ainega, et taastada lambarasva head omadused villatootel.

Vill soojendab ka siis, kui on ise märjaks saanud. Vill mahutab endasse niiskust, mille maht on 30% rõiva kaalust ega tundu käega katsudes niiske ning soojendab kandjat edasi.

Meie ilmastikuolusid arvestades on villatooted hädavajalikud nii lastele kui täiskasvanutele. Soe villane kampsun, soojad aluspüksid, vastupidavad villased sokid või müts-sall pakuvad lastele kaitset ka siis, kui terava silmaga ema ja isa kõrval ei ole.

Kui laste eest kanname üldjuhul hästi hoolt, siis iseenda kipme unustama. Ka iga täiskasvanu kapis võiks olla soe kampsun, mis sobib vaheriideks kihilise riietumise korral või eraldiseisalt jahedamatel kevad- või suvepäevadel. Tõhus ja pehme meriinovillane alussärk külmemal ajal aluskihiks või jahedamal päeval vahekihiks ning tihedama koega õhem villasärk soojemal päeval kandmiseks.

Väga head Rootsis valmistatud villatooted on TAMREXi kauplustes, kus klienditeenindajad oskavad asjalikku nõu anda ja aitavad otsuse langetamisel.

www.tamrex.ee
 

Copy
Tagasi üles