5 võimalust, kuidas jõuluajal säästlikumalt elada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühi rahakott. Foto on illustratiivne.
Tühi rahakott. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Jõulud on paratamatult aeg, mil väljaminekud on suuremad kui esialgu planeeritakse. Kuidas aga jõuluajal kulusid kontrolli all hoida? Facebook'i grupi Kogumispäevik liikmed jagavad oma nõuandeid.

1. Planeeri

Enne poodi suundumist tee eelarve ja nimekiri kõigist, kellele soovid kingi teha. Et mitte kinkida läbimõtlemata asju oleks hea kingisaajalt eelnevalt uurida, mida ta tegelikult sooviks kingituseks saada. Mida varem ja läbimõeldumalt jõuludeks valmistuda, seda rohkem on võimalik ka säästa ja emotsioonioste vältida. Kõige parem oleks jõuluperioodi keskel üldse mitte poodi sattuda, sest seal võid kiirelt emotsiooniostu ohvriks langeda.

2. Ära kuhja kuusealust kingitustega üle

Möödas on ajad, kui kuuse all pidi tingimata laiutama hiiglaslik kingikuhi. Pigem lahendage kingijagamine leidlikult. Väga populaarseks on osutunud loosipakid, kus iga pereliige peab tegema ühe kingituse. Eelnevalt pannakse paika ka kingituse eelarve. Ühe hea võimalusena tuuakse Kogumispäeviku grupis välja ka mäng, kus kõik pereliikmed panevad oma kingisoovi purki ja sealt tõmbab igaüks ühe sedeli välja. Nii välditakse olukorda, kus kingituseks saadakse mittevajalik asi.

3. Kingi omatehtud asju

Kõige parem kingitus on ikka isetehtud kingitus. Olgu selleks siis isetehtud kuuseehted, pildid, käsitöökommid või sokid. Need valmistavad kingisaajale rohkem rõõmu, kui me arvatagi oskame!

Heaks võimaluseks on asjade asemel kinkida emotsioone. Näiteks minge kõik hoopis vabaõhumuuseumisse, Lotemaale või kasvõi kelgutama. Nii veedetakse ühiselt kvaliteetaega ja luuakse ilusaid mälestusi. Ja miks mitte üldse kingitustest loobuda ja teha kogu perekonna nimel mõnele heategevusorganisatsioonile annetus.

4. Kogu aastaringselt boonuspunkte

Jõululaua katmisel soovitatakse proovida üht väärt nippi – boonused ja preemiapunktid. Nimelt koguneb iga ostuga näiteks Selveris, Rimis ja Maximas kontole ostuboonus. Kogu boonust terve aasta vältel ja nii saad jõululaua suuresti selle summa eest kaetud.

5. Osta kingitused e-poest juba aasta ette

Ostes jõulukingid e-poest, maandad riske, sest kui lähedasele inimesele mingil põhjusel kingitus ei peaks sobima, on võimalik see 14 päeva jooksul tagastada. Lisaks saad veebis mugavalt kingituste hindu võrrelda ja soodsaima välja valida. Kogumispäeviku grupi liikmed soovitavad jõulukingitused tellida võimalikult varakult, eriti soodsalt saab läbi siis, kui osta kingid juba aasta alguse allahindluste ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles