Palling: korterite soojatarbimist peaks hakkama elektri eeskujul mõõtma

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radiaator
Radiaator Foto: Liis Treimann

Riigikogu majanduskomisjoni liikme Kalle Pallingu sõnul võiks hakata kortermajades soojaarveid esitama mitte ruutmeetrite arvu, vaid selle põhjal, kui suures ulatuses keegi tegelikult sooja tarvitab – nii, nagu see käib praegu näiteks vee ja elektri puhul.

Riigikogu majanduskomisjoni liikme Kalle Pallingu sõnul mõjutab energia teema lähitulevikus üha enam perekondade eelarveid ning vaid energiat säästes on võimalik selle eest vähem maksta.

«Üks konkreetne idee, mida peaksime tingimata toetama, on individuaalse kuluarvestuse kohustus. Korterelamus ei sõltu inimese soojaarve sellest, kui palju ta oma korteris kulutab, vaid sellest, kui palju kulutab kokku kogu maja,»’ ütles Palling.

Palling rõhutas, et praegune ruutmeetri põhine soojaenergia arvestus ei näita, kui palju keegi säästab, vaid seda, kui palju teised üle kütavad või raiskavad.

«Kui soojusenergia kulud oleksid arvestatud individuaalselt nagu elektrienergia, siis oleks inimestel ka motivatsioon jälgida, kui palju ja millist energiat nad tarbivad. Võit oleks ilmselge,» sõnas parlamendisaadik .

Palling leiab, et eeskätt võiks korteripõhist soojaenergia arvestust rakendada uute rajatavate korterelamute ja rekonstrueeritavate korterelamute puhul.

«Eesti peab võtma energiatõhususe eesmärkide saavutamist ja säästlike mõtlemismudelite juurutamist ülima tõsidusega. Aastaks 2019 peavad kõik avalikud hooned olema nullilähedase energiakuluga. Usun, et Eesti võiks energiasäästu valdkonnas Euroopas eeskujuks olla,»’ lisas Palling.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles