Oodatud maksutagastus: pool miljonit inimest saavad riigilt üle 100 miljoni euro

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi
Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi Foto: Tairo Lutter / Postimees

Maksu- ja tolliameti (MTA) andmete kohaselt on Eestis 490 000 inimest, kes saavad järgmise aasta alguses tagasi 116 miljonit eurot enammakstud tulumaksu.

Kõik, kes ei ole 500-eurost maksuvaba tulu soodustust kuus tänavu ära kasutanud, saavad seda teha aga hiljemalt tulu deklareerimise käigus järgmise aasta veebruaris. Nemad saavad enammakstud tulumaksu tagasi, kui neil ei ole aasta jooksul muid lisatulusid olnud, teatas maksuamet.

Maksuameti andmetel on kümne kuu seisuga kasutamata maksuvaba tulu suurus kasvanud 116 miljoni euroni. «Küsitlus maksuvaba tulu mittekasutanud inimeste seas näitas, et valdavalt on inimesed oma maksuasjad siiski jõudnud läbi mõelda ning teinud vastavalt oma aastatulule teadliku otsuse maksuvaba tulu kasutamise kohta,» ütles maksuameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi.

Lisaks on inimesed igakuisest maksuvabast tulust loobunud veel seetõttu, et saadakse lisatulusid või soovitakse olla maksuvaba tulu kasutamisel konservatiivne ja vältida igal juhul juurde maksmist. Kümnendik vastanutest leidis siiski ka, et tal ei ole olnud piisavalt teadmisi maksuvaba tulu kasutamise võimalustest, selgitas Liivamägi.

Samal ajal on Eestis kokku umbes 57 000 inimest, kes naudivad iga kuu suuremat maksuvabastust, kui nende sissetulek lubaks. Selliseid inimesi võib järgmisel kevadel oodata ebameeldiv üllatus, kui nad peavad hakkama riigile tagasi maksma.

Maksuvaba tulu tõus 500 euroni selle aasta 1. jaanuarist tähendab, et igaüks peab oma palka ja muid sissetulekuid aasta jooksul hoolikalt jälgima ja seejärel oma tulumaksuvaba osa suuruse välja arvutama ning tööandjale sellest teada andma.

Mida peavad tegema need, kes oma maksuvaba tulu lõhki on ajanud, loe sellest Postimehe artiklist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles