Lepiti kokku ühekordsete plastesemete keelu detailides

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plastikust kõrred.
Plastikust kõrred. Foto: Pexels / CC0 Licence

Euroopa Liidu riigid ja Euroopa Parlament jõudsid kolmapäeval kokkuleppele ühekordse kasutusega plastesemete, nagu taldrikud, joogitopsid, noad-kahvlid ja joogikõrred keelu üksikasjades.

Reeglid, mis vajavad veel heakskiitmist, puudutavad kümne kõige sagedamini Euroopa randades leiduva prügi hulgast leitavat eset.

ELi eesmärk on toota vähem esemeid, mis reostavad ülisuurtes kogustes maakera ookeane. Nii on kavas keelata ka plastist vatitikud ja vahtplastist anumad, millega valmistoitu transporditakse.

Europarlamendi ja liikmesriike esindava ELi nõukogu ametnikud pidasid läbirääkimisi kogu öö, kuid jõudsid kolmapäeva hommikuks kokkuleppele.

«Kui vähegi võimalik, peaksid selles direktiivis toodud meetmed ja nende jõustumine seadma alternatiivsete ühekordsete esemete asemel esikohale reostuse vältimise või ülemineku korduvkasutatavatele toodetele,» ütles nõukogu avalduses.

EL loodab, et reeglid jõustuvad 2021. aastal.

Euroopa Komisjoni andmetel moodustavad ühekordsed plastesemed ookeanides ja randadel 70 protsenti jäätmetest. Mitu uuringut on näidanud, et plasti esineb ka inimese toiduahelas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles