Millised on äride ladustamisvõimalused Eestis?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu mnt 142 miniladu.
Pärnu mnt 142 miniladu. Foto: MADIS SINIVEE / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Kauba hoiustamisel on ülimalt oluline, et seisvad tooted ei rikneks, mistõttu on keskkond, kus neid hoiustatakse, vägagi määrav.

Ettevõtetele ja eraisikutele laopinda pakkuva Abilis OÜ ostu-ja müügijuhi Rein Rebase sõnul tuleks ladu valides ettevõttel pöörata esmalt tähelepanu asukoha ja lao territooriumi turvalisusele. 

Laoruumi vajavad ettevõtted eri valdkondadest. «Hetkel on meil renditud pinnad puidulao jaoks, metalltööde/keevitus ruum, rekade parkla, kasutatud rehvide pind ning üks ehitusfirma üürib pinda tellingute ladustamiseks,» sõnas Rebane. «Järgmisest aastast hakkab pinda rentima üks jalgrattapood.»

Oma asju soovivad lisaks ettevõtetele hoiustada ka järjest rohkem eraisikuid. Rebase sõnul tulevad päringud ettevõtetelt keskmiselt kord kahe nädala jooksul, eraisikutelt aga korra nädalas. «Mõlemad küsivad köetud pinda, millele oleks ööpäevaringne ligipääs, kuid eraisikud soovivad ruumi, mis jääks pigem 2-8 ruutmeetri juurde.»

Minilaod OÜ klienditeenindaja Liisi Parv.
Minilaod OÜ klienditeenindaja Liisi Parv. Foto: MADIS SINIVEE / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Tallinnas Pärnu maanteel asuv Minilaod OÜ pakub oma klientidele just väiksemaid laoruume. Miniladude esindaja Liisi Parve sõnul on laorentnikele oluline, et ruumid oleks soojad. «Esimene asi, millele need, kes hoiustavad niiskustpelgavaid asju (näiteks toitained, dokumendid, raamatud, kosmeetika jne), tähelepanu pööravad, on ruumide temperatuur ja kui palju see kõigub,» sõnas Parv.

Sellega, et järjest rohkem soovivad laoruume rentida ka eraisikud, on ka Parv nõus. «Vanasti tõesti, oli olemas vanaisa garaaž, kellegi pööning või sõbra külm tuba, aga tänapäeval näiteks uutel elamutel keldriboksid maksavad ja inimesed ei soovi neid üürida.» Ka laoruumi rentimine maksab, kuid selle hinna sees on pidev järelevalve, soe ruum ja üldkasutavate ruumide ning ümbruskonna korrashoid.

«Klientidel on mugavam oma asju siin hoida, kuna keldris olevate hoiuruumide juurde pääseb tavaliselt trepist, aga siin on tänavatasapind ja mugav ligipääs, mis on klendile omakorda väga oluline,» selgitas Parv miniladude eeliseid keldribokside ees.

Tallinnas on aga laoruume pakkuvaid ettevõtteid küllaltki palju. «Ütleme nii, et Tallinn on piisavalt väike linn. See, kes plaanib sellele turule tulla, tal läheb väga keeruliseks,» sõnas ta ja lisas, et uuel tulijal peaks olema turule pakkuda näiteks väga hea ligipääsuga kesklinnas paiknevaid laoruume, et see tal ära tasuks.

Kuidas valida korralik ladu?

Mida teha siis, kui kontoris on ülemäära palju mööblit või hoopis ajast ja arust dokumente, mida ei saa hävitada, kuid mis lihtsalt jalgu jäävad? Appi tulevad laoteenused! Olgu tegemist tollilaoga või tavalise tootelaoga, kui sul on liialt palju asju, mis jäävad iga päev ette, on paras aeg mõelda laoteenuse valimisele. Kuidas leida aga ladu, kus su asjad oleksid kaitstud ning mis aitaks mure lahendada selle asemel, et uusi muresid juurde tekitada?

Esiteks tuleb mõelda asukohale. Mis siis, kui on vaja oma asju uuesti kätte saada või teise linna kolida? Laod on küll enamasti paigutatud strateegiliselt, kuna laohaldurid on mõelnud klientide mugavusele ja laoteenuse kättesaadavusele, kuid kui soovid leida väga soodsa teenuse, võib juhtuda, et ladu ei paiknegi kõige paremas kohas.

Lisaks logistilisele mugavusele tuleks mõelda ka asukoha ümbrusele. Milline on lao ümbruses olev rajoon? Kas silma torkab vandaalitsemise märke? Kui soovid ladustada olulisi dokumente, ei saa riskida võimaliku turvaohuga.

Asukoha ümbrusest veelgi olulisem on laohoone enda seisukord. See on ühtlasi üks põhjuseid, miks enne laoteenuse tellimist on hädavajalik üle kontrollida laoruumide seisukord isiklikult, mitte tellida teenus interneti vahendusel ilma kordagi pinnale pilku peale panemata. Asjaolud nagu üleliigne niiskus, veekahjustused ja ebapiisavad turvafunktsioonid torkavad kohe silma. Vali ladu, mille ruumid on puhtad ja kuivad ning kus on rohkem turvameetmeid rakendatud kui üksnes tabalukk ukse ees. Korralik laoruum peaks olema tarastatud ning valvesüsteemiga!

Kuigi laoteenuse eest ei taha keegi maksta just rohkem kui hädavajalik, ei tasu ka koonerdada. Nagu mainisime, ei pruugi soodsa hinnaga saada kõige paremat kohta. Ole valmis maksma pisut rohkem selle eest, laos paigutataks su tooted korralikult ning neid hoitaks turvaliselt ja heas seisukorras. Pole midagi hullemat, kui pärast ladustamisperioodi lõppu avastada, et niiskus on näiteks su olulised dokumendid rikkunud või seadmed roostetama pannud!

Nagu öeldakse, on oma silm kuningas. Seega enne laoteenuse valimist mine kindlasti laoruumi vaatama ja ära karda küsida lisaküsimusi!

Allikas: Livid.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles