Soome jõuluvanad maksudest ei pääse

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvanad võivad ühe õhtuga teenida kuupalga, kuid Soome maksuamet tahab sellest osa saada.
Jõuluvanad võivad ühe õhtuga teenida kuupalga, kuid Soome maksuamet tahab sellest osa saada. Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Soome maksuamet tuletas vabakutselistele jõuluvanadele meelde, et nad peavad oma tulude pealt makse maksma.

Paljude meelehärmiks avaldas Soome maksuamet sel kuul hooajaliselt töötavatele jõuluvanadele meeldetuletuse kohustusest maksta kinkide jagamisest saadud tulult makse, kirjutab YLE.

See käik on tekitanud palju kõneainet sotsiaalmeedias, kus imestatakse, et maksuametil pole tegeleda millegi olulisemaga, kui pigistada valge habemega potentsiaalseid maksupettureid.

Kuna paljud pered palkavad punase kuuega vana jõuluõhtuks kinke jagama, on maksuameti nõuniku Minna Palomäki sõnul tehtud hulga päringuid, kus küsitakse jõulumehe külastuste deklareerimise kohta.

Seetõttu Palomäki sõnul meeldetuletus välja saadetigi: isegi jõulumees ei tohi mustalt töötada.

Jaanuaris jõustuvad Soome maksusüsteemi muudatused, mis tähendab, et järgmisest aastast peavad jõuluvana külastuse eest maksjad deklareerima, kui suure summa nad selle eest tasusid. «Jõuluvanad peavad vaid kinnitama andmete õigsust,» ütles Palomäki.

Ühe õhtuga kuupalk

Soome jõuluvanade ühingu presidendi Mike Väkeväineni hinnangul on riigis tõenäoliselt tuhandeid jõulumehi, kes maksudest kõrvale hiilivad.

«Need, kes soovivad vältida maksude maksmist, töötavad sageli anonüümselt, tutvustavad end telefonis jõuluvanana ja lepivad külastusi kokku kasutades ettemakstud SIM-kaardiga telefone ja anonüümseid e-maili aadresse,» ütles Väkeväinen.

Tema sõnul on maksuameti algatus õiglane, ning jõuluvanadel ei peaks maksuerisust olema.

Juba 1980.-ndatest firmapidudel ja kodudes jõuluvana mänginud, kuid viis aastat tagasi punasest kuuest loobunud Thor Fredric Karlsson ütles, et omal ajal suutis ta ühe jõuluõhtuga kokku teha 22 külastust, iga ühe eest kasseeris 80 eurot.

Karlsson naljatles, et ühe päevaga teenib küll tagasihoidliku kuupalga, kuid sellest peab jätkuma terveks aastaks.

Aastakümnete pikkuse karjääri jooksul ei deklareerinud ta kunagi jõuluvana mängides oma tulusid ega identifitseerinud ennast. «Kui maksta millegi eest, mida «pole olemas», kas see on siis maksustatav?»

Karlssoni sõnul ei tule jõuluvanade kogunemisel kunagi raha ja maksud jutuks, kuid maksuameti muudatus mõjutab kindlasti kõiki Soome jõulutaate.

«Kuna soomlased on väga seadusekuulekad, siis uuest aastast võivad asjad olla teistsugused,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles