Kuidas roostes esemele uus elu anda

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vanast roostetanud raudesemest saab hoolika tööga luua justkui uue. Kuidas seda teha, õpetab Taani portaal idenyt.

Alustage rooste eemaldamisel kraapimist kaabitsaga, vajadusel kasutage ka väikest haamrit, kuid hoiduge metalli kahjustamisest täketega. Lõpuks lihvige jämeda liivapaberiga ja traatharjaga. Vana ja tugevalt kuivanud värvi saab matistada liivapaberiga.

Võimalusel võiks kasutada oblik- ehk oksaalhapet, mida kanda peale pintsliga. Pintseldage pinda oblikhappega ja laske sel seista, kuni on näha, et rooste on läinud, seejärel pesta rohke veega. Vältida tuleks oblikhapet sattumist materjalidele, mis sisaldavad kaltsiumi (näiteks betoon).

Raudesemete puhul on parim kasutada õlibaasil värvi, kuna see moodustab tugevama kihi, mis takistab hapniku ja niiskuse tungimist läbi värvi raua pinnale.

Kui elate mere lähedal, siis peaksite olema teadlik sellest, et sool soodustab metallide korrosiooni, ehk siis sellises piirkonnas peaks olema eriti põhjalik rooste ennetustöödega. Soolakristallid tekitavad ka selle, et värvitud pindadel laguneb värv tavalisest kiiremini. Seetõttu on hea mõte pesta kõik värvitud pinnad, sealhulgas värvitud metallist pinnad vähemalt paar korda aastas üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles