Kannad mütsi, püsivad jalad soojad!

Tamrex OÜ
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tamrex

Kõlab veidralt, kuid vastab tõele. Mütsita pea ja katmata kael töötavad nagu korsten, mis lasevad suure hulga kehasoojusest välja! Jalgade soojas hoidmiseks pead aga kehasse kui terviksüsteemi suhtuma.

Kui kehal hakkab külm, seisab ta valiku ees, kuhu allesolev soe suunata ning keha kui tark peremees saadab selle elutähtsatesse organitesse nagu süda, aju jts. Verevool kätes/jalgades aeglustub. Nii tunnedki, et jalad ja käed külmetavad, kuigi ülejäänud keha oleks justnagu veel soe.

Keha hoiab hästi soojas kihiline riietumine

Mitmekihiline riietumine koosneb kolmest peamisest kihist:

I kiht - ALUSKIHT

Lähim kiht sinu kehale ehk pesu peab olema väga hea imamis- ja isoleerimisvõimega. Oluline on niiskuse eemalejuhtimine kehapinnalt, sest märg keha jahtub 25 korda kiiremini kui kuiv. Spetsiaalsest sünteetilisest kangast Snickers Workweari pesu või villane Woolpower 200 aluspesu on igal juhul tõhusam kui puuvillane, mis hoiab niiskust liiga kaua kinni, teisisõnu kuivad väga kaua.

II kiht – VAHEKIHT

Vahekiht pakub lisaisolatsiooni ning hoiab kehasoojust väga hästi meie ümber. Temperatuur ja aktiivsustase panevad paika, kui paks peab vahekiht olema. Kui ilm on väga külm või füüsiline aktiivsustase madalam, on vahekihti kindlasti tarvis. Selle mõte on lisakihi loomine, kuhu soe õhk kinni püüda. Mida rohkem on riietes õhku, seda parem isolatsioon. Woolpoweri paksemad vahekihi rõivad on valmistatud villafroteest Ullfrotté Original, mis ei aja kihelema ning hoiab väga hästi sooja.

III kiht - VÄLISKIHT

Tuule ja veekindel väliskiht pakub kaitset välise külma või märja eest ja aitab hoida keha toodetud sooja alumiste kihtide vahel. Vali kvaliteetne Snickers Workweari talvejope, Softshell, vihmajope või soe parka – vastavalt sellele, milline on ilm, eesootav tegevus ja selle kestus.

Foto: Tamrex

10 nippi, kuidas oma jalgu soojas hoida!

1. Kuivad jalad püsivad paremini soojad

Et jalad ei külmetaks on tähtis nad kuivad hoida. Kasuta hea imavusega materjalist valmistatud sokke, näiteks selliseid nagu on Woolpoweri meriinovillased sokid. Vill imab väga hästi niiskust oma kiududesse ja on võimeline endasse võtma niiskust kuni 30% omaenda kaalust, ilma et riie või sokk tunduks seljas või jalas märg. Samuti annab vill isegi pisut sooja, olles ise märg.

2. Topeltsokid

Mitmekihilisus tuleb kõne alla isegi jalgade puhul. Krõbeda külmaga kanna õhemat hästiistuvat sokki palja jala otsas ja paksemat sokki selle peal.

3. Niiskuse transport

Sageli on külmetavate jalgade põhjuseks kehv õhuvahetus. Sokid, mis sisaldavad puuvilla, takistavad tekkinud niiskuse aurustumist ning jalad on kaua märjad ja külmad.

4. Puhka jalga!

Võta jalanõud pausi ajal jalast, et jalatsisse tekkinud niiskus saaks aurustuda – nii on hea ka jalataldu puhata, kui oled päeva jooksul palju kõndinud.

5. Hoolitse jalgade hügieeni eest

Puhtad ja kuivad jalad aitavad hoida verd liikmises. See väldib ka villide teket.

6. Külmalt pinnalt ära

Külm pind jalge all võtab ära suure osa soojusest, mis sinu jalgades ringleb. Jalgade hoidmine nii kaugel kui võimalik külmast põrandast, on seega väga tähtis. Kas sinu jalanõudes on isoleeriv sisetald?

7. Palju ruumi

Kui jalgade vereringe on kuidagi takistatud, hakkavad nad üsna kiiresti külmetama. Jalanõud peavad olema piisavalt suured. Samuti ei tohi nööre liiga pingule tõmmata – ka see võib vereringet jalgades aeglustada. Sa vajad piisavalt ruumi, et saaksid varbaid liigutada.

8. Vaheta sokke

Vaheta sokke vahetult enne seda, kui õue lähed, et sa ei läheks välja siseruumis tekkinud niiskusega sokkides.

9. Söö ja joo, et energiat saada

Keha vajab energiat, et säilitada normaalne kehatemperatuur. Seega ära unusta, et vajad sööki ja jooki, et energiat saada.

10. Liiguta varbaid

Liigutades mõlema jala varbaid, stimuleerid vere liikumist jalgades!

TAMREXi kauplustest üle Eesti või e-poest www.tamrex.ee leiad kõik vajaliku, et külma ilmaga end õues hästi tunda.

Copy
Tagasi üles