Suur elektrikatkestus tõi ettevõtjatele tuhandetes eurodes kahjusid (1)

Maria Joost
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa piimatööstuses oli elektrikatkestamise ajal tootmises juust.
Saaremaa piimatööstuses oli elektrikatkestamise ajal tootmises juust. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eelmise nädala kolmapäeva ennelõunal toimunud elektrikatkestus Saaremaal ei oleks saanud kohalikele ettevõtetele toimuda kehvemal ajal – nii piima- kui ka lihatööstuses töötasid masinad enne katkestust täiel võimsusel.

Saaremaa Lihatööstuse juhatuse esimehe Kristjan Leedo sõnul mõjutas eelmisel nädalal toimunud elektrikatkestus tootmist rusuvalt ja see pole mitte esimene kord. «Katkestusi on ette tulnud ennegi ja iga katkestus toob endaga alati kaasa kahju – tooted jäävad tootmata, sellest tulenevalt tekivad tarnetõrked, käive jääb saamata, seadmed ütlevad üles ja tootmine on häiritud veel mitu päeva,» märkis Leedo ja lisas, et kuigi elektrikatkestus toimus kolmapäeva ennelõunal, saadi IT-süsteem tööle alles neljapäeva pärastlõunaks.

«Olukorra tegi keerulisemaks see, et elektrikatkestus juhtus just tootmise kõige aktiivsemal ajahetkel,» märkis Leedo, lisades, et teadmatus, kaua katkestus kestab, oli suur ja ühel hetkel oli ettevõtte juht sunnitud inimesed koju saatma. «Seega, kui laiaulatuslik see kahju sel korral on, me hetkel ei tea öelda – alles arvutame – aga tootmise puhul on kahjusummad tavaliselt tuhandetes.»

Saaremaa Piimatööstuse juhatuse esimehe Ülo Kivine sõnul kahjude kokkuarvamine alles käib. «Meil oli juustutootmine täiesti pooleli,» sõnas ta ja lisas, et kogu tootmises olev juust läks mahakandmisele. Kuigi piimatööstusesse tuli vool tagasi kella kahe paiku päeval, selgus, et voolukatkestusest olid tekkinud probleemid, mistõttu sai tehas täieliku rütmi taastatud alles kella poole kaheteistkümneks öösel. «Kulude kokkulugemine veel käib, kuid selle nädala lõpuks peaks see selge olema. Kindlasti pöördume ka kindlustuse poole.»

Kõnealune elektrikatkestus ei ole aasta jooksul esimene. Kivine sõnul läks tehasest mullu vool ära kolmel korral. Kahel neist tuli kanda ka reaalseid kulusid, sest tootmine käis. «Ühel juhul oli lihtsam ja me ei pidanud kulusid kandma,» märkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles