Ebameeldiv avastus: palgatöötajad kaotavad uues vanemahüvitises (7)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Septembrist muutub vanemahüvitise arvestamise valem ning neljapäevane Postimees arvutas välja, et muist hüvitise saajaid võidab sellest, muist kaotab. Edasi uurides selgus, et tegime arvutustes vea. Tegime uue arvutuse sünnitamise kuu järgi terveks aastaks ning selgus, et palgatöölt sünnitama läinud naiste seas võitjaid polegi.

Eelmist arvutust tehes ei võtnud me arvesse, et aasta lõpus sünnitajal tekib õigus vanemahüvitisele ka vana süsteemi järgi siiski uuel aastal, kui on lõppenud tema 140-päevane rasedus- ja sünnituspuhkus. See tähendab aga, et ka aasta viimasel neljal kuul sünnitanud naiste jaoks on vastupidiselt neljapäevases artiklis väidetule vana süsteem soodsam.

 

Sotsiaalministeeriumi perepoliitika juht Pirjo Turk möönis, et arvutusperioodi muudatuse tõttu väheneb paljude vanemahüvitise saajate sissetulek, kuid ta avaldas lootust, et see on piisavalt väike, et mitte kellegi pereplaanidele põntsu panna.

«Jah, me ei lükka tagasi, et vanemahüvitise arvutuse perioodi muutus mõjutab paljusid, aga me ei nõustu, et see on kahjulik kõigi jaoks,» ütles ta ja selgitas, ligi kolmandik vanemahüvitise saajaid on arvestusperioodil olnud töötud või teeninud alampalka – nende vanemahüvitise suurus ei muutu.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles