Selgusid Eesti ihaldusväärseimad tööandjad

Maria Joost
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba mitmendat aastat juhib ihaldusväärseimate tööandjate nimistut Eesti Energia.
Juba mitmendat aastat juhib ihaldusväärseimate tööandjate nimistut Eesti Energia. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

CVKeskus.ee iga-aastasest uuringust selgusid Eesti töötajate poolt enim armastatud tööandjad ehk ettevõtted, kus eestimaalased kõige enam töötada sooviks. Esikoha noppis Eesti Energia, keskmise suurusega ettevõtete seast valiti ihaldusväärseimaks Cleveron.

Eesti ihaldusväärseim ettevõte 2019 on Eesti Energia AS, teisele kohale tõusis Swedbank AS ja kolmandale kohale Telia Eesti AS. Swedbanki jaoks on tegu ajalooliselt kõrgeima kohaga parimate tööandjate tabelis. Varem on korduvalt piirdutud kolmanda kohaga.

CVKeskus.ee on uuringut korraldanud kaheksa aastat ning vaid aastal 2014 suutis Eesti Energia eest võidu haarata Skype Technologies, kes pidi tänavu piirduma viienda kohaga. Uute tulijatena on parimate tööandjate sekka suutnud kerkida Taxify OÜ ja Utilitas.

«Atraktiivse tööandja kuvand tekitab töövõtjates usaldust ja suurendab soovi ettevõttega liituda,» kommenteeris uuringut CVKeskus.ee Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt. «Nimelt selgus värskest uuringust, et lausa iga kümnes töövõtja on sobiva tööpakkumise korral valmis kandideerima vähemalt ühte Eesti ihaldusväärseima tööandja uuringu esikolmikusse kuuluvasse ettevõttesse tööle. Praegusel keerulisel tööturul loob seega tööandja ihaldusväärne maine tuntava konkurentsieelise parimate töökäte värbamisel.»

Auväärt lisas, et ihaldusväärseimate tööandjate sekka kerkimiseks ei piisa vaid konkurentsivõimelisest palgatasemest, vaid nõuab juhtidelt tuntavat panust. «Peamine omadus, mida töövõtjad Eesti parimate tööandjate puhul kõrgelt hindavad, on tööandja poolt loodud keskkond, kus töötaja tunnetab, et tal on võimalik end teostada, areneda ja karjääri teha. Lisaks pakub vastajate arvates ihaldusväärne tööandja head töötasu ja seal töötavad ettevõtlikud ning innovaatilised töötajad, kes vastutavad suurte asjade eest. Nad viivad koos meeskonnaga ellu olulist missiooni, kirjeldas Henry Auväärt uuringust selgunud ihaldusväärseimate tööandjate omadusi.

Viljandi tehnoloogiaettevõtte edu

Esimest korda otsustas CVKeskus.ee eraldi välja tuua ka keskmise suurusega ettevõtete edetabeli. Ihaldusväärseima 50 kuni 249 töötajaga tööandja tiitli haaras Cleveron, teise koha saavutas Starship Technologies ning kolmanda Veriff OÜ. Esiviisiku lõpetavad Helmes AS ja Proekspert AS.

Cleveron osutus lisaks uutele tulijatele kahekümne parima Eesti ihaldusväärseima tööandja tabelis aasta suurimaks tõusjaks. 2018. aastal tuli Cleveron esimest korda 20 ihaldusväärseima tööandja sekka ja maandus 19. kohal, aasta hiljem on nad kerkinud juba 6ndaks. «Viimase kaheksa aasta jooksul oleme väga harva märganud niivõrd kiiret tõusu Eesti töötajate poolt enim armastatud tööandjate seas,» kommenteeris edulugu Henry Auväärt.

Noored eelistavad panka

Keda peavad aga ihaldusväärseimaks tööturule alles siseneva põlvkonna esindajad? Esiviisikus on samad firmad, mis üldtabeliski, kuid esikohal on Swedbank, teisel Telia Eesti ning kolmandal Eesti Energia. Järgnevad kaks IT-hiiglast Skype Technologies ja Transferwise. Noorte muutunud eelistused viitavad, et järgnevatel aastatel võib ihaldusväärseima tööandja tiitli eest konkurents veelgi tugevneda.

Mis on Eesti ihaldusväärseimate tööandjate juhtide sõnul nende edu alus?

«Teeme Eesti Energias tööd, mis on oluline kogu Eesti jaoks,» ütles uuringu tulemusi kommenteerides Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter ja lisas, et nad soovivad pakkuda oma klientidele kasulikke ja mugavaid energialahendusi ning toota ka ise energiat aina keskkonnasäästlikumalt. «Just nii anname oma panuse maailma puhtamaks muutmisesse. Arvan, et inimesed tajuvad ja väärtustavad seda,» rääkis ta.

Sutter lisas, et energeetikas toimuvast tuleb rääkida klientidele ja ühiskonnale laiemalt. «Leian, et avatud suhtlus on praegusel ajal väga vajalik, sest energeetikas on toimumas suured, kuid samal ajal väga huvitavad muutused. Need muutused vajavad ühelt poolt selgitamist, teisalt pakuvad võimalust sellest ka ise otseselt osa saada, kas siis kliendi või Eesti Energia töötajana. Kindlasti pakub töö Eesti Energias väljakutset kõigile andekatele inimestele, sest on võimalus olla ise muutuste läbiviija ning teha seda koos teiste oma ala tippudega.»

Swedbanki personalijuht Ülle Matt leidis, et kõige alus on oma töötajatest hoolimine. «Jälgime ja mõõdame regulaarselt oma töötajate rahulolu ning vajadusel kohandume ajas muutunud soovide ja vajadustega. Peamine võtmesõna on oma inimeste väärtustamine ja välja näitamine, et see, mis on oluline neile, on oluline ka meile.»

Matt lisas, et Swedbanki jaoks on tähtis, et töö- ja eraelu oleksid tasakaalus. «Sellest tulenevalt oleme võtnud kasutusele näiteks paindlikkuse tööajakasutuses ja loonud rohkem võimalusi töötajate tervislike eluviiside toetamiseks. Lisaks saame suure rahvusvahelise organisatsioonina pakkuda oma töötajatele erinevaid arengu- ja karjäärivõimalusi, mida nad ka hindavad.»

Telia Eesti personalidirektor Janika Kuusik ütles, et ihaldusväärseimate tööandjate hulka jõudmine on alati suur tunnustus nii kõigile Telia inimestele kui ka ettevõttele tervikuna. Janika Kuusik lisas, et IT- ja telekomisektor on üks neist valdkondadest, kus valitseb ühelt poolt tihe konkurents, kuid kus teisalt toimub pidevalt kiire areng ning sünnivad innovaatilised tooted ja teenused. «See teeb Teliast tööandja, mis pakub inimestele suurepäraseid karjääri- ja eneseteostuse võimalusi. Nii on ka meie töötajate sisemine hinnang Teliale kui tööandjale järjest kõrgem ja kui tööturul oli töötajate vabatahtlik voolavus 2018. aastal tõusutrendis, siis meil vastupidi, langes. Samuti on just meie inimesed need, kes oma tegude ja sõnumitega seda kuvandit ühiskonnas edasi kannavad,» kirjeldas Kuusik Telias töötamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles