8 nippi, kuidas köögis nutikamalt toimetada

Maitsemeel.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Facebookis tegutseb Rimi eestvedamisel kommuun «Tarbime targalt», kuhu igaüks saab lisada häid nippe, millest on abi toidu taaskasutamisel, päästmisel või köögi korrashoiul.

Toidu taaskasutamine aitab säästa keskkonda ning ütleb aitäh rahakotile. Eesti pered viskavad aastas toiduga prügisse 63 miljonit eurot, kuid igaüks meist saab anda panuse, et see summa hakkaks kahanema.

1. Köögiviljakoorte koht ei ole prügikastis. Kogu koored kokku, pane kotti ning hoiusta sügavkülmas. Hiljem saad neid kasutada puljongikeetmisel.

2. Kord aastas vaata üle köögikappide sisu — tõsta kõik lauale ja püüa järgmiste päevade menüü planeerida selle järgi, et realiseerimisajale lähenevad toiduained rutem ära kasutada. Näiteks sügavkülmast leitud krevettidest ja kapinurgas konutanud risotoriisist saad valmistada imemaitsva paella.

3. Porgandid, seller ja muud juurikad püsivad kaua värsked, kui neid hoiustada külmkapis veega täidetud kaaneta purgis.

4. Tomatirikkal suvel tee tomatitest kuivatatud tomateid, mida hiljem pasta sisse pista. Lõika tomatid pooleks või neljaks, eemalda seemned ja küpseta neid ahjus. Kui tomatid on meelepärased, pane need säilituspuki. Enne purkipanekut tuleb lasta neil veidi jahtuda.

5. Sidrunikoorest saab edukalt teha loodussõbraliku puhastusvahendi: leota sidrunikoori umbes nädal aega purgis, millest pool on täidetud veega ja pool äädikaga. Nädala möödudes kurna vedelik ära ja ongi puhastusvahend valmis!

6. Selleks, et värske salati lehed, nagu näiteks spinat, säiliksid pikemalt värskena, kasuta järgmist nippi: loputa peale pakendi avamist lehed läbi, kuivata ning aseta karpi, mille põhja katab niiske majapidamispaber. Rohelised lehed säilivad nädalaid!

7. Kui su elukaaslane või ema armastab liiga palju süüa teha, nii et alati toitu üle jääb, osta talle väiksem pann ja pott.

8. Kui piim näib riknevat külmikus kiiremini kui «kõlblik kuni» kuupäev lubaks, siis veendu, et külmikus on õige temperatuur. Nii säilib toit just nii pikalt, nagu peab. Samuti võid soetada endale väikse termomeetri, millega saad külmiku temperatuuri kontrollida. Toidu säilimise seisukohalt on see väga oluline!

Tarbime targalt-grupiga saad liituda siin: https://www.facebook.com/groups/tarbimetargalt 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles