Eestis avastati 248 võltsitud pangatähte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enim võltsitakse 50-eurost kupüüri. Pilt on illustratiivne.
Enim võltsitakse 50-eurost kupüüri. Pilt on illustratiivne. Foto: Caro / Boris Geilert / Caro / Boris Geilert

Möödunud aasta teisel poolel avastati Eestis 248 võltsitud europangatähte, mida on aasta esimese poolega võrreldes 911 kupüüri vähem. 

Võltsitud euromünte avastati aasta teises pooles 26 korral. Kõige rohkem avastati mullu Eestis 50-euroste pangatähtede võltsinguid, mida avastati 123 võltsingut, teatas Eesti Pank.

Võttes arvesse ringluses olevate europangatähtede hulka, on võltsingute arv väike nii Eestis kui ka euroalas tervikuna.

2018. aasta teisel poolel kõrvaldati ringlusest ligikaudu 262 000 võltsitud europangatähte. Ringlusest kõrvaldatud pangatähtede arv vähenes 2018. aasta esimese poolega võrreldes 13 protsenti ning oli 27,8 protsenti väiksem kui 2017. aasta teisel poolel.

Võrreldes ringluses olevate ehtsate europangatähtedega, mille arv on nende kasutuselevõtust alates pidevalt suurenenud kiiremas tempos kui SKP kasv, on võltsingute osatähtsus jätkuvalt väga väike. Seega on äärmiselt ebatõenäoline saada juhuslikult enda valdusse võltsitud pangatäht.

2018. aastal kasvas ringluses olevate europangatähtede arv ligikaudu 4 protsenti ja väärtus umbes 3,7 protsenti. Praegu on ringluses rohkem kui 22 miljardit europangatähte koguväärtusega üle 1,2 triljoni euro.

2018. aasta teisel poolel võltsiti endiselt kõige enam 20- ja 50-euroseid pangatähti. Nende nimiväärtuste võltsingud kokku moodustasid üle 80 protsendi kõigist võltsitud pangatähtedest.

Kõige suurem osa, ehk 96,7 protsenti võltsingutest avastati euroala riikides. 2,2 protsenti võltsingutest leiti euroalavälistes EL-i liikmesriikides ning 1,1 protsenti muudes maailma piirkondades.

17. septembril 2018 avalikustati uue 100-eurose ja 200-eurose pangatähe kujundus. Nende pangatähtede turvaelemente on veelgi tõhustatud. Uued 100- ja 200-eurosed pangatähed on europangatähtede teise seeria viimased kaks nimiväärtust ning need lastakse ringlusse 28. mail 2019.

Eesti Pank juhib tähelepanu, et ehtsat pangatähte on võimalik igal inimesel ära tunda, kui kasutada lihtsaid võtteid pangatähe turvaelementide tuvastamiseks. Selleks tuleb rahatähte katsuda, vaadata ja kallutada ning kahtluse korral võrrelda mõne ehtsa pangatähega. Pangatähe turvaelemente ja nende tuvastamise viise on kirjeldatud uute pangatähtede veebilehel. Võltsingukahtlusega pangatähe või mündiga tuleb pöörduda politseisse, kes määrab kahtlasele rahale ekspertiisi.

Võltsingute näiteid saab vaadata Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles