Maanteeamet: last võiks seljaga sõidusuunas sõidutada vähemalt neljanda eluaastani

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps turvatoolis.
Laps turvatoolis. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Maanteeameti eestvedamisel on valminud neli õppevideot lasteturvaseadmete teemal. Videod selgitavad, millest lähtuda turvaseadme valimisel, millised on seadmete standardid, kuidas turvaseadet paigaldada ning mida laste sõidutamisel silmas pidada.

Maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Diana Okase sõnul avastati Rootsis juba 1960. aastatel seljaga sõidusuunas istumise eelised väikestele lastele. «Tänasel päeval sõidutavad peaaegu kõik rootslased oma alla nelja-aastaseid lapsi seljaga sõidusuunas ning tänu sellele on Rootsi lastega toimunud autoõnnetustes madalaimal kohal vigastuste ja surmade arvult Euroopas,» selgitas ta ja lisas, et Eestis aga vahetavad lapsevanemad pahatihti lapse turvaseadme suurema vastu liiga kiiresti. «See on ohtlik, sest lapse pikkusele ja kaalule mittevastav turvaseade ei kaitse last liiklusõnnetuse korral maksimaalselt. Kiputakse arvama, et laps on juba nii suur, et tal ei ole enam vaja turvaseadet kasutada, kuid reaalsuses jookseb turvavöö üle lapse kaela ning võib äkkpidurdusel tekitada talle raskeid vigastus.»

Okase sõnul on kahjuks tänavapildis näha ja uuringutest on selgunud, et kõik lapsed ei ole sõidu ajal nõuetekohaselt kinnitatud. «Liikluses ei tohi hetkekski unustada, et lapsevanem on oma lapsele eeskujuks – alati «traksid peale»! Õige laste turvaseade on hea investeering, mis võib avarii korral päästa lapse elu,» rääkis Okas.

Neli õppevideot on loodud eesmärgiga selgitada lapsevanematele, et enne lapse turvaseadme ostmist tuleb põhjalikult läbi mõelda kõik sellega seonduvad vajadused, soovid ja võimalused. Turvaseade peab vastama ka lapse pikkusele ja kaalule. Õppeklippe saab vaadata Youtube’ist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles