Naistele: mida jõulu- ja aastalõpu pidudele selga panna

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näiteid sobilikest rõivastest aastalõpu pidudeks.
Näiteid sobilikest rõivastest aastalõpu pidudeks. Foto: Tallinna Kaubamaja

Tänavune aastalõpumood on vürtsitatud võluvate ideedega möödunud aegadest. Proovida tasub sirgelõikelisi kahekümnendaid ja kolmekümnendate naiselikke diagonaallõikeid, kuid õige tunde loomiseks piisab ka paarist valitud detailist.

«Aastalõpumood on šikk ja südamlik, ammendamatuks ideedeallikaks täna on möödunud kümnendite mood,» rääkis Tallinna Kaubamaja loovjuht Kristina Herodes. «Retrostiil mõjub täna uuema ja õigemana kui miski muu.»

Eriti suurt tähelepanu soovitab Herodes pöörata kaelajoone kaunistamisele. «Isikupära loovad siin näiteks  kleitide ja pluuside rinnaesisele kinnitatud volangid ja žabood,» rääkis ta. «Palju uut on toimunud kraemaailmas, kus õrn ajalooline püstkrae on üks hooaja lemmikuid, kuid on ka armsaid ümaranurgalisi retrolõikeid ja ülisügavalt avatud hõlmiklõikeid, plisseeri, volange, pitsi ja dekoratiivseid nööpe.»

Tõelised daamid oskavad talvel lugu pidada karusnahksetest detailidest, mida hindasid naised juba renessanssi ajal ja varemgi. Karusnahk õhtumoe täiendusena on ilus, luksuslik ja soe. Karvakraede kõrval armastab mood ka dramaatilisi suleboasid, mida saab muretu elegantsiga sobitada mistahes stiilis ja värvigammas rõivastega. 

Kõige moodsam muster näeb täna välja nagu pärineks vanaema kapist – peened geomeetrilised rütmid ja korduvad motiivid, tapeedimustrid, jutustavad lille- ja linnuprindid on kõik imearmsad ja pealetükkimatult veetlevad. Värvigammas annavad tooni traditsioonid: šikk must, lumivalge, erksinine, lilla ja punane. Peenemaid nüansse lisavad šampanja, emailirohelised ja murtud vanaroosad toonid.

Väike must kleit on kõige armastatum valik õhtumoes. «Lõiked on iseäranis põnevad – pisike tükk tumedat riiet hakkab õieti elama alles selga proovides ja näitab, kui ilusasti kõik need voldid, diagonaalid, litrid ja pitsid kehakuju esile toovad ja figuuri isegi kaunimaks võluvad,» rääkis Kristina Herodes. «Kes aga talveöö tumeduses otsekohe välja paista ihkab, võiks vaadata valge ja heleda gamma poole – imeline siidpluus, kleit või hoopis pidulik litritega kudum sobivad kanda sajal eri juhul ja neist õhkub alati südamlikku glamuuri.»

Aksessuaarimaailmas on tähelepanu eelkõige peakatetel ja -ehetel. «Mitte miski ei anna peoõhtul ägedamat efekti kui dekoratiivne peaehe – ettevaatlikumatele kandjatele sobivad siin õrnad peavõrud, peened diadeemid ja pärlitega soengunõelad, julgematele uhked rosetid ja erksavärvilised suled,» soovitas Herodes. «Ehtida tasub ka kindlasti ka kaela ning pidulik ridikülgi annab väikese veetleva ehteasja mõõdu välja. Kui peokleit leitud, tasub kindlasti mõelda ka seda, milline õhtukott selle kõrvale sobib.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles