Kaks surma ja 35 ohvrit: ehituspoodides müügil aegunud relakakettad on aastate jooksul kaks töötajat hauda viinud (36)

Maria Joost
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aegunud «parim enne» kuupäevaga metallilõikuri ketas. Tšekilt on näha, et ketas osteti 2019 aastal.
Aegunud «parim enne» kuupäevaga metallilõikuri ketas. Tšekilt on näha, et ketas osteti 2019 aastal. Foto: Tööinspektsioon

Lõunapausilt naasnud töötaja alustas detailide ettevalmistamist kasutamiseks. Töö tegemiseks kasutas ta relakat, millelt oli eemaldatud kaitse. Detaile lihvides purunes relaka ketas ja üks kettaosa tungis töötajale rindu – otse südamesse. Kohale kutsutud kiirabi fikseeris töötaja surma.

Kirjeldatud juhtum oli üks kahest kümne aasta jooksul toimunud tööõnnetusest, kus aegunud ketta tõttu töötaja elu kaotas. Tööinspektsioon esitas tarbijakaitseameti ja tehnilise järelevalve ametile palve kontrollida tööriistapoode, et tuvastada ja müügilt eemaldada kõik aegunud ketaslõikurite lõike-ja lihvimiskettad.

Aegunud ketas on kokku põhjustanud 37 tööõnnetust, nende seas ka raskeid tervisekahjustusi. Näiteks lõikas üks töötaja ketaslõikuriga valtsitud toru, ketaslõikuri ketas kiilus kinni ja läks katki. Ketta tükk lendas näo kaitse sirmi alt sisse ja vigastas töötaja parema lõualuu piirkonda.

Tööinspektsiooni sõnul on kontrollimise käigus tööandjad andnud mõista, et tööriistakauplused müüvadki kettaid, mille «parim enne» on möödunud, kuid ketaste juures vastav informatsioon puudub. Üks tööandja esitas tööinspektsioonile ka tšeki soetatud ketta kohta, mille «parim enne» oli möödas.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles