Tööriistapoed: relakakettad lendavad juppideks eelkõige tööohutusele vilistamise, mitte aegumistähtaja tõttu (4)

Maria Joost
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aegunud «parim enne» kuupäevaga metallilõikuri ketas. Tšekilt on näha, et ketas osteti 2019 aastal.
Aegunud «parim enne» kuupäevaga metallilõikuri ketas. Tšekilt on näha, et ketas osteti 2019 aastal. Foto: Tööinspektsioon

Tööinspektsioon on tarbijakaitseameti ja tehnilise järelevalve ametile esitanud palve kontrollida kõiki tööriistapoode, et tuvastada müügil olevaid aegunud kuupäevaga lõike-ja lihvimiskettaid.

Palve põhjuseks on 37 kümne aasta jooksul toimunud tööõnnetust, kus purunes ketaslõikuri ketas. Kahel juhul neist lõppes õnnetus surmaga.

Tööinspektsiooni taotlusele juurde lisatud pildil olev aegunud ketas oli ostetud Stokkeri tööriistakeskusest. Stokkeri turundusjuhi Asti Pironi sõnul on kahetsusväärne, et nende pood aegunud ketast müüs. «Oleme rakendanud kontrollmeetmed, et seda enam ei juhtuks,» kinnitas Piron. Küll aga toonitas ta, et eelkõige juhtub õnnetusi mitte aegunud ketaste, vaid ohtlike töövõtete või tööohutuse mittejälgimise tõttu. «Küsimus on, kas tööriista kasutusjuhendit üldse loetakse, mis annab juhised õigeteks töövõteteks. Kui töövõtted on valed ja tööohutusnõudeid pole täidetud on oht vigastusteks olemas, olenemata ketta lubatud kasutusaja piirangust,» märkis ta. «Aga see, et aegunud kettaid ei tohi müüa, on väga õige. Miks see ketas seal müügil oli, võib olla tingitud täiesti inimlikust veast.»

Pironi sõnul annab tootja ketastele kolmeaastase kasutamisaja. «Miks ta seda teeb? Kuna pole teada, millistes tingimustes kettaid hoitakse. Ümbritseva keskkonna mõjul, näiteks niiskusest tingitult, võib ketta sideaine kahjustatud saada,» selgitas Pironi ja märkis, et kui sideaine saab kahjustada, siis  võivad muutuda ketta töötulemused kehvemaks. «Aga see, et ta tükkideks lendab, on tavaliselt seotud töövõtetega ja võib juhtuda kõigi ketastega, olenemata kehtivusajast. Kõige tähtsam on tööohutuse tagamine.»

Bauhofi tööriistade arendusjuhi Ramon Järvsoo sõnul kontrollib nende ettevõte abrasiiv lõike- ja lihvketaste aegumistähtaegu ketta markeeringu põhjal nii kauba vastuvõtmisel kui ka pisteliste kontrollide käigus kauplustes. Aegunud kettad eemaldatakse tema sõnul müügilt. «Kuna teema on väga oluline, siis juhime alates tänasest ketaste säilivustähtaegadele eraldi tähelepanu ka kauplustes ketaste väljapanekute juures, et klient kindlasti veenduks enne ketta ostmist ja kasutamist selle säilivustähtajas,» märkis Järvsoo.

Järvsoo soovitab aga lisaks aegumiskuupäevale tähelepanu pöörata ka tööriistade ohutusnõudele. «Antud juhul nurklihvijate puhul tuleb töö tegemisel kindlasti jälgida tööohutusnõudeid ehk mitte eemaldada tööriistadelt kaitsekatteid,» toonitas ta. 

Kuna kettad võivad jääda klientidel pikemaks ajaks seisma, mille vältel võib ketastel saabuda säilivustähtaeg, siis turvalisuse tagamiseks saavad Järvsoo sõnul nüüdsest kõik Bauhofi kliendid ostetud, kuid tänaseks tähtaja ületanud kasutamata kettad tagastada Bauhofi kauplustesse ning need vahetatakse tasuta välja.

Espaki tööriistade osakonna juht Rasmus Kirsi sõnul jälgivad nende poodides ketastel olevaid kuupäevi nii tarnijad kui osakonna töötajad. «Kui lõikeketas on aegunud, siis see eemaldatakse müügilt,» sõnas ta.

K-rauta turundusjuhi Leila Niidase sõnul on ohutuse teema vägagi oluline. «Mida rohkem avalikkuse tähelepanu ennetusele pööratakse, seda vähem juhtub õnnetusi,» märkis ta. «Kui luua paralleel toiduainetega, siis ketaslõikurite kettale märgitud kuupäev on «parim enne», mitte «kõlblik kuni» tähenduses ehk seda tohib müüa, aga ainult juhul kui toode on vastavalt märgistatud ja paigutatud teistest kaupadest eraldi.» Üldjuhul müüakse Niidase sõnul ketaslõikurite kettad ära enne tähtaja saabumist, aga kaupluste töötajad teevad siiski regulaarselt kontrolli ja «parim enne» ületanud tooted (sh. ka muud tooted) saavad külge vastava märgistuse ja tõstetakse teistest sarnastest toodetest eraldi.

«Nagu öeldud, ei aegu tooted enamasti kaupluses, vaid juba kasutajate käes, seega on tähtis, et kontroll ja ennetus puudutaks kaupluste kõrval ka kasutajaid,» rääkis Niidas. «Töö käigus tuleb järgida kõiki ohutusnõudeid, iga kasutamise eel kontrollida, et kettal poleks vigastusi, samuti peaks kasutaja teadma, millal saab toote «parim enne» mööda.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles