Advendiaegne kinkide laviin pole lastele hea

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advendiaega võiks kingituste tegemise asemel tähistada ühiste ettevõtmistega nagu matkad, juttude lugemised, mõnusad õhtusöögid.
Advendiaega võiks kingituste tegemise asemel tähistada ühiste ettevõtmistega nagu matkad, juttude lugemised, mõnusad õhtusöögid. Foto: SCANPIX

Ülepingutatud advendikalendrid ja päkapiku mängimine võivad mõnusa jõuluootuse asemel tuua hoopis negatiivseid tagajärgi nagu ostlemisstress ja tänamatud lapsed. Nii arvab laste ja noorte psüühilise tervise spetsialist, professor Willy-Tore Mørch Norrast Tromsø ülikoolist.

Advendikalendri traditsioon sai alguse 1920. aastatel Saksamaalt ja esialgu oli jõulukalendriks kaetud pilt, mida laps siis tükikaupa avada sai. See et, viimase kümne-paarikümne aastaga on sellest traditsioonist saanud igapäevane kingituste tegemine, ei meeldi Mørchile sugugi. Taoline igapäevane kingituste tegemine ei seostu kuidagi jõulude ootamisega, vaid lapsi hakkab huvitama see, mida nad homme kingiks saavad. «Minu arvates on selline areng lihtsalt kurb,» ütles mees ajalehele Verdens Gang.

Seetõttu pani professor emadele-isadele südamele, et nood seaksid advendipakkide tegemisele kindlad piirid. Advendikalendri kingitused peaksid olema pisikesed, näiteks üks šokolaadikene mõnel päeval.

Piiri pidamine on Mørchi arvates tähtis ka seetõttu, et mida enam lapsed kinke saavad, seda rohkem hakkavad nad tähtsustama materiaalset. Laste nõudmised kasvavad ja tänutunne kahaneb. «See tekitab saamisharjumuse,» märkis ta.

Kui vanematel on siiski suur kinkimissoov, siis võiks asjadele eelistada elamusi. Jõuluootust loovad ka tegemised kogu perega, näiteks matk looduses, loomapargi külastamine või ühine õhtusöök.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles