Hoiatus: petukiri üritab SEB klientide paroole varastada (2)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petukiri suunab leheküljele, mis näeb küll SEB koduleheküljega sarnane välja, kuid selle aadressiribal ei ole seb.ee. Sellisele lehele ei tohiks sisse logida.
Petukiri suunab leheküljele, mis näeb küll SEB koduleheküljega sarnane välja, kuid selle aadressiribal ei ole seb.ee. Sellisele lehele ei tohiks sisse logida. Foto: Kuvatõmmis SEB kodulehelt

SEB hoiatab, et levimas on petukiri, mis palub SEB panga nimel avada link ning Smart-ID kasutades sisse logida. 

«Tegemist on paroolide välja petmise katsega. Tähelepanu tuleks pöörata sellele, et avatav link viib inimese lehele, mille aadressiribal ei ole seb.ee domeen vaid midagi muud,» ütles SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu.

Kuigi algselt soovitas Vohu pettuse ohvriks langenutel Smart-ID rakendus telefonist kustutada, siis mõni hetk hiljem helistas ta tagasi ja kinnitas, et õnneks ei ole mitte kellegi paroolid lekkinud ning seega rakendust kustutama keegi ei pea.

Riigi Infosüsteemi Amet teatas laupäeva õhtul, et sarnaste petukirjadega õngitsetakse nüüd ka Swedpanki klientide paroole.

Foto: Kuvatõmmis petukirjast

Petukirjade levikut, mille eesmärk on inimeste paroole ja muid andmeid varastada, kinnitas ka Riigi Infosüsteemi amet (RIA). 

«CERT-EE on võtnud ühendust erinevate teenuste pakkujatega, kelle servereid kasutatakse õngitsuste läbiviimiseks. Hetkel tegeletakse nimetatud õngitsuslehtede likvideerimisega,» selgitas RIA kommunikatsioonijuht Helen Uldrich.

CERT-EE soovitused:

·         Veendu, et veebiaadress, mida külastad, on täht-tähelt seesama, mis peaks olema (google.com vs g00gle.com).

·         Kahtluse korral tee teises aknas lahti otsingumootor ning sisesta sinna soovitud kaubamärgi või teenusepakkuja nimi. Otsingumootorites kuvatakse eespool just tegeliku kaubamärgi ametlik koduleht.

·         Kui oled õnnetul kombel oma kasutajainfo õngitsuslehele sisestanud, vaheta kohe oma konto parool ning veendu, et sul on aktiveeritud kaheastmeline autentimine.

Täpsemad soovitused ja õngitsuskirjade- ja lehtede kirjeldus on ära toodud ka RIA blogis .

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles