Uskumatu vaatepilt: detsembris õitseb raps

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õitsev rapsipõld suvel.
Õitsev rapsipõld suvel. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eestimaal, eriti aga Tartumaal näeb praegu kummalist vaatepilti – tavaliselt juunis-juulis õitsevad rapsipõllud kollendavad.


Eesti maaviljeluse instituudi teadur Peeter Viil ütles Õhtulehele, et kuumade ilmadega kärbusid rapsitaimed varakult, aga juurekaelad olid alles tugevad ja nii hakkasidki lehed soojade ilmade jätkudes uuesti võrsuma. «Põllud alustasid uuesti õitsemist juba oktoobris ja õitsevad siiani,» möönis ta.

Haaslava vallas Tartumaal elav aasta põllumees Avo Samarüütel seletas, et tema rapsi on kitsekarjad söömas käinud, kuid tema põllud ei õitse, kuna ta on rapsi juba ühe korra pritsinud kasvuregulaatoriga.

Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra tõdeb, et meie põllumees on juba piisavalt tark ja pritsib kasvu pidurdamiseks taimi kemikaalidega: «On põllumehi, kes taimede kasvu pidurdamiseks on rapsi pritsinud juba kaks korda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles