Lugeja küsib: mida teha, kui kolleegide parfüüm ei lase hingata? (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parfüüm.
Parfüüm. Foto: Evgeny Dubinchuk / PantherMedia / Evgeny Dubinchuk

«Probleemi olemus võib tunduda kellelegi naljakas, aga minu jaoks on see probleem juba pikalt kestnud. Nimelt töötan asutuses, kus käivad iga päev kliendid, kellest enamik on naised. Probleem on selles, et iga päev pean ma taluma paksu parfüümi lõhna oma töökeskkonnas. Mingil moel on see välditav, aga meile tuli (õnneks küll ajutiselt) tööle praktikant, kes kasutab talumatut lõhnaõli ja ma ei saa teha tööd, kuna ma tunnen, et minu jaoks ei ole ruumis õhku. Sellest on tekkinud peavalud, silmade kipitus ja selline tunne, et õhku ei ole (raske hingata) ning ebameeldivus ninasõõrmetes. Allergoloogi juures pole kunagi veel käinud, kuid mõned kindlad allergiad mul on avaldunud, nt ravimite või toiduainete, pesuvahendite vastu. Kas peaksin minema allergoloogi juurde, et saada allergiale kinnitust? Ja mis siis edasi teha? Kas peaksin võtma mingeid allergia rohtusid, et tööl käia, sest lõhnaõlide kasutamise kohta ei ole ju mingit kindlat korda. Tean, et on olemas keemilisi ohutegureid, millega kokkupuutumine tööl on kahjulik, aga kas väga tugevad lõhnaõli lõhnad ei kuulu keemiliste ohutegurite alla?» küsis lugeja.

Vastab Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula:

«Kõige parem oleks alustada kolleegidega kõnelemisest. Suurim mure tundub olevat praktikandi kasutatavas lõhnaõlis, mis põhjustab kirjutajale terviseprobleeme. Esmalt olekski mõistlik pöörduda praktikandi poole ning paluda tal töö juures seda lõhnaõli enam mitte kasutada. Kui selgitate, et lõhnaõli kasutamine põhjustab teile suurt ebamugavust ja palute selle kasutamist vältida, siis on suur tõenäosus, et praktikant mõistab teie muret ja lõpetab tööl selle lõhnaõli kasutamise.

Kui töökaaslasega rääkimisest ei ole kasu, siis tuleks pöörduda vahetu juhi või töökeskkonnaspetsialisti poole, kes aitaksid probleemi lahendada.

Võimalikke allergiaid tasub kindlasti arutada arstiga ning võtta see teemaks järgmisel töötervishoiukontrollil.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles