Brexiti viljad: kuu lõpus võivad paljud Ühendkuningriikidest pärit kosmeetikakaubad muutuda illegaalseks

Maria Joost
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lush Eesti esindaja kinnitas, et Eesti tarbija saab nende tooteid osta ka pärast Brexitit, sest tarnivad juba eelmise aasta suvest tooteid Saksamaalt.
Lush Eesti esindaja kinnitas, et Eesti tarbija saab nende tooteid osta ka pärast Brexitit, sest tarnivad juba eelmise aasta suvest tooteid Saksamaalt. Foto: NEIL HALL / REUTERS

Terviseamet andis teada, et pärast Ühendkuningriigi lahkumist Euroopa Liidust 30. märtsil loetakse Ühendkuningriigist toodavad kosmeetikatooted imporditavateks toodeteks.

Et mitte importkaubaks muutuda, peavad Ühendkuningriigis asuvad kosmeetikatoodete tootjad ja importijad hiljemalt 29. märtsiks määrama enda toodetavale või imporditavale kosmeetikatootele uue, füüsiliselt ühes Euroopa Liidu liikmesriigis asuva vastutava isiku.

Eestiski tuntud Ühendkuningriigi kosmeetikatootjad nagu Lush ja The Body Shop kinnitasid, et neid antud muudatus ei puuduta, sest tooteid imporditakse teiste Euroopa Liidu riikide kaudu.

The Body Shopi Baltikumi juhi Ieva Gailuma sõnul teevad nad kõik endast oleneva, et frantsiisid saaksid pärast Brexitit probleemideta edasi töötada. «Toodete logistika viiakse mõnda teise Euroopa Liidu riiki, seega puudub ka vajadus hinnatõusuks,» sõnas ta.

Need, kes seda seni teinud ei ole, peavad 29. märtsiks andma uuele Euroopa Liidus asuvale vastutavale isikule üle olemasolevad teavitused kosmeetikatoodetest teatamise portaalis CPNP, sest Ühendkuningriigis asuv endine vastutav isik kaotab portaalile ligipääsu alates 30. märtsist.

Samuti peab Ühendkuningriigis asuv vastutav isik andma uuele vastutavale isikule üle kosmeetikatoote andmiku. Enne selle aasta 30. märtsi Euroopa Liidu turul kättesaadavaks tehtud kosmeetikatooted ümbermärgistamist ei vaja, kuid alates 30. märtsist peab Ühendkuningriigist imporditavatel kosmeetikatoodete märgistusel olema välja toodud uue vastutava isiku nimi või ärinimi ja aadress ning päritoluriik, milleks antud juhul on Ühendkuningriik.

Juhul, kui Ühendkuningriigis asuv vastutav isik ei ole CPNP portaalis uuele vastutavale isikule kosmeetikatoodete teavitusi üle kandnud, muutub ka levitajate juures asuv enne 30. märtsi turule lastud kaup illegaalseks. Terviseameti kemikaaliohutuse osakonna peaspetsialist Natali Prometi sõnul on oht, et selliseid olukordi võib tekkida ka Eesti levitajatega, kes kauplevad Ühendkuningriigi kaudu Euroopa Liidu turule lastud kosmeetikatoodetega.

«Iga levitaja, kes hetkel levitab Ühendkuningriigis asuva vastutava isiku kosmeetikatooteid, peab välja selgitama, kas Suurbritannias asuv vastutav isik on uue Euroopa Liidus asuva vastutava isiku määranud ja vajalikud toimingud CPNPis teinud. Kui seda ei tehta õigel ajal, siis enne 30. märtsi Ühendkuningriigist saadud kosmeetikatooted on illegaalsed,» ütles Natali Promet, kelle sõnade kohaselt kõrvaldatakse illegaalne kaup turult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles