Eesti tarbimislaenud on Euroopa keskmisest kolm korda kallimad (2)

Tarbija24
Copy
Rahakott sularahaga
Rahakott sularahaga Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Euroopa Keskpanga andmetel on Eestis väljastatavad tarbimislaenud Euroopas kõige kallimad, samal ajal on «hapuks läinud» laenude hulk Eestis Euroopa madalaim. Madala riskiga, kuid äärmiselt kõrgete intressimääradega laenude peamiseks põhjuseks on madal konkurents.

Eesti keskmine tarbimislaenude intressimäär on 16,2 protsenti, mis on kolm korda kõrgem kui Euroopa keskmine intressimäär 5,09 protsenti. Soomes on tarbimislaenude intressimääraks 3,47 protsenti ja isegi suurtes rahalistes raskustes olnud Kreekas 9,63 protsenti. Eesti liidripositsioonist jäävad maha ka Läti ja Leedu, kus tarbimislaenude intressid on vastavalt 14,45 protsenti ja 13,65 protsenti, teatas Võrdle OÜ.

Samal ajal on Euroopa Pangandusjärelevalve andmetel Eesti tarbijad laenude tagasimaksmisel äärmiselt kohusetundlikud. Viivislaenude ehk laenude, mille tagasimaksed on hilinenud rohkem kui 90 päeva, osakaal on Eestis üks Euroopa madalaim ehk vaid 1,6 protsenti. Võrdluseks, et Kreekas on see number 44,8 protsenti, Soomes 1,2 protsenti, Lätis 3,4 protsenti ja Leedus 2,7 protsenti. Euroopa keskmiseks viivislaenude osakaaluks on 3,6 protsenti.

Tarbimislaenude võrdlust pakkuvat keskkonda võrdle.ee haldava Võrdle OÜ juhatuse liikme Kert Valbeti sõnul on Eesti turul tarbimislaenud kalliks muutnud eelkõige võrdlusmomendi puudumine ja madal konkurents. «Eesti klient ei näe igapäevaselt Euroopa üldist pilti ega oska võrrelda meil pakutavaid hindu teiste riikidega. Isegi kodumaiseid võimalusi on seni olnud raske võrrelda. Tihedam konkurents ja suurem teadlikkus võiks aga turgu elavdada ja hinnad mõistlikult soodsamaks muuta,» selgitas Valbet.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles